Conectare
Subiecte similare
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 141, Mar Feb 01, 2011 3:33 am
Ultimele subiecte
Stiri
Retete de sarbatori
+3
geodeny
capbunvivi
mary83
7 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Retete de sarbatori
vin sarbatorile si trebuie sa gatim
punem retete de carciun
punem retete de carciun
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
vreau si eu o reteta faina de cozonac
am una da mai vreau
ma puteti ajuta
;)
am una da mai vreau
ma puteti ajuta
;)
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Retete de sarbatori
da
o sa pun eu
dar mai pe seara sa am timp
o sa pun eu
dar mai pe seara sa am timp
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
vreau si eu sa vad o reteta de cozonac , poate anul acesta fac si eu ...mereu il cumpar , mi se pare complicat de facut
geodeny- Mamica cu experienta
- Varsta : 51
Localizare : Galati
Job/Fun : joaca cu fetita
Stare de spirit : vesela , comunicativa
Despre noi : Denisa este ingerasul mamii care este mereu vesel
Nume poznas : Gina- bb-Denisa Adriana 4.07.2007
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 289
Re: Retete de sarbatori
cozonac
Ingrediente
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
2 lingurite de rom
200 g de stafide
1/2 litru de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao
Mod de preparare
Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele 2 linguritee rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava la cuptor timp de 45 de minute.
am luat reteta dupa net dar sa stiti ca e incercat de mine,e o bunatate
Ingrediente
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
2 lingurite de rom
200 g de stafide
1/2 litru de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao
Mod de preparare
Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele 2 linguritee rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava la cuptor timp de 45 de minute.
am luat reteta dupa net dar sa stiti ca e incercat de mine,e o bunatate
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
multumesc mult narcy pt retetageodeny a scris:vreau si eu sa vad o reteta de cozonac , poate anul acesta fac si eu ...mereu il cumpar , mi se pare complicat de facut
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Retete de sarbatori
o sa-i cer mamei mele o reteta si poate o postez pe forum.
nu ai pentru ce.sper sa iti placa.mie una imi place. :AC:
nu ai pentru ce.sper sa iti placa.mie una imi place. :AC:
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
eu vreau sa i pun si stafide si rahat si cacao si sa nu se lase de aia cer retete de cozonac,ca e pretentios
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Retete de sarbatori
TOBA
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente: organele de la porc (rinichi, plamani, splina, inima, ficat), falcile, fruntea,urechile si limba, muschiuleti, condimente dupa gust (sare, piper, usturoi, foi de dafin), 1 pahar de vin, stomacul porcului curatat si albit cu otet.
Ustensile de Bucatarie: spumiera, ata si ac
Electrocasnice: aragaz
Preparare:
Se fierb organele si carnea si se lasa sa se raceasca pana cand pot fi apucate cu mana. Sfatul bucatarului: nu aruncam zeama in care au fiert, pentru ca vom avea nevoie de aceasta mai tarziu.
Taiem carnea si organele pentru toba cubulete potrivite cu un cutit bun.
Falcile, fruntea, limba si urechile sunt cartilginoase si vor ajuta toba sa se lege.
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente: organele de la porc (rinichi, plamani, splina, inima, ficat), falcile, fruntea,urechile si limba, muschiuleti, condimente dupa gust (sare, piper, usturoi, foi de dafin), 1 pahar de vin, stomacul porcului curatat si albit cu otet.
Ustensile de Bucatarie: spumiera, ata si ac
Electrocasnice: aragaz
Preparare:
Se fierb organele si carnea si se lasa sa se raceasca pana cand pot fi apucate cu mana. Sfatul bucatarului: nu aruncam zeama in care au fiert, pentru ca vom avea nevoie de aceasta mai tarziu.
Taiem carnea si organele pentru toba cubulete potrivite cu un cutit bun.
Falcile, fruntea, limba si urechile sunt cartilginoase si vor ajuta toba sa se lege.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
capbunvivi a scris:eu vreau sa i pun si stafide si rahat si cacao si sa nu se lase de aia cer retete de cozonac,ca e pretentios
MAMA FACE ASA...IO CER SI TI-O DAU
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
AM MAI GASIT UNA....
Timp de preparare: pregatit aluatul si framantat:1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate sau 2 ore, pregatire umplutura si pus in tava: 1 ora, la cuptor: 1 ora.
Ingrediente pentru 4 cozonaci: 2 kg faina, 50 g drojdie, 13 galbenusuri,1,1 kg zahar, 6 pliculete de vanilie, 1,5l de lapte, 2 pachete de unt, coaja de la 2 lamai, 50 g cacao, 300 g rahat, 200 g stafide, 14 linguri de ulei.
Ustensile de bucatarie: sucitor de coca
Electrocasnice: mixer sau robot de bucatarie, aragaz sau plita de gatit si cuptor.
Preparare:
Mai intai pregatiti drojdia astfel: amestecati cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si lasati sa dospeasca.
Intre timp, amestecati la mixerul de bucatarie 12 galbenusuri cu 700 g zahar si cojile rase de la 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
Dupa aceea, intr-un vas mare (eu am folosit tava de la cuptorul aragazului) amestecati 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
Timp de preparare: pregatit aluatul si framantat:1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate sau 2 ore, pregatire umplutura si pus in tava: 1 ora, la cuptor: 1 ora.
Ingrediente pentru 4 cozonaci: 2 kg faina, 50 g drojdie, 13 galbenusuri,1,1 kg zahar, 6 pliculete de vanilie, 1,5l de lapte, 2 pachete de unt, coaja de la 2 lamai, 50 g cacao, 300 g rahat, 200 g stafide, 14 linguri de ulei.
Ustensile de bucatarie: sucitor de coca
Electrocasnice: mixer sau robot de bucatarie, aragaz sau plita de gatit si cuptor.
Preparare:
Mai intai pregatiti drojdia astfel: amestecati cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si lasati sa dospeasca.
Intre timp, amestecati la mixerul de bucatarie 12 galbenusuri cu 700 g zahar si cojile rase de la 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
Dupa aceea, intr-un vas mare (eu am folosit tava de la cuptorul aragazului) amestecati 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
Ultima editare efectuata de catre narcy in Mar Noi 25, 2008 1:47 am, editata de 1 ori
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
ASTA E CU RAHAT SI STAFIDE
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
[table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="760"][tr][td align="middle" valign="top" width="400"][table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="390"][tr][td style=\"font-size: 14px; color: rgb(255, 255, 255);\" align=\"middle\" bgcolor=\"#15a211\"]Preparate de Craciun din Bucataria Casei: Reteta de
Leber [/td][/tr]
[tr][td]Varianta tiparibila
Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 1 ficat de
porc, 1-2 spline de porc, 1-2 plamani, 1 ou, 1 capatana de usturoi, 2 linguri de
sare, 1 lingurita de piper macinat, 2 foi de dafin, piper boabe,1/2 pahar de
vin, mate groase de porc.
Ustensile de bucatarie: ac si ata
rezistenta.
Electrocasnice: aragaz; robot de bucatarie sau tocator
prevazut cu palnie speciala pentru umplut mate
Mai intai se fierb pe aragaz,
la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma de
grasime cu o spumiera. Spumiera este printre ustensilele de bucatarie cele mai
folositoare.
Se trec maruntaiele fierte prin tocator sau robotul de
bucatarie.
Peste acestea se pun: oul, sarea, piperul, usturoiul si o ceasca
din zeama in care au fiert maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau
apa simpla. Sfatul bucatarului: zeama in care a fiert ficatul se arunca.
window.google_render_ad();
Se amesteca foarte bine toate ingredientele.
Folosind robotul de bucatarie sau tocatorul prevazut cu palnia
speciala, umpleti matele pregatite pentru leber (spalate cu apa si otet pentru a
indeparta mirosul neplacut si pentru a le albi). Daca aveti timp inainte de
Craciun, mergeti prin magazinele de electrocasnice si veti gasi diverse
ustensile de gatit care sa va faca munca in bucatarie mai usoara. Astfel, va
veti si face un cadou de Sarbatori.
Dupa ce ati umplut matele, turnati cu o cescuta din zeama in care
au fiert pe aragaz maruntaiele pentru toba sau apa, dupa care legati capetele
fiecarui mat cu ata.
Intr-o oala suficient de mare, puneti o farfurie (ca sa nu se
lipeasca leberul). Daca aveti o oala de Teflon suficient de mare, o puteti
folosi pe aceea, deoarece nu va permite lipirea.
Puneti matele umplute in oala, peste farfurie sau direct in oala
de Teflon.
Turnati zeama in care au fiert maruntaiele de porc suficient cat
sa acoperiti leberul si puneti la fiert pe aragaz, impreuna cu 2 foi de dafin,
piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. In general, vinul rosu
poate sa dea o culoare mai inchisa leberului.Vinul degreseaza compozitia. Dam
aragazul la foc potrivit si lasam leberul la fiert.
Din cand in cand, intepati fiecare leber cu un ac subtire, pentru
a evita spargerea matului in timp ce fierbe pe aragaz.
Cand a fiert, scoateti usor leberul, cu o spumiera mare, ca sa nu
il spargeti si il puneti la scurs sub o greutate (eventual cateva borcane de
zacusca). Il tineti asa aproximativ 24 de ore.
Se serveste rece, ca aperitiv cu mustar, alaturi de celelalte retete traditionale de Craciun. Leberul se
pastreaza cel mai bine la frigider, intr-un vas acoperit.
Pofta mare!
Leber [/td][/tr]
[tr][td]Varianta tiparibila
Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente: 1 ficat de
porc, 1-2 spline de porc, 1-2 plamani, 1 ou, 1 capatana de usturoi, 2 linguri de
sare, 1 lingurita de piper macinat, 2 foi de dafin, piper boabe,1/2 pahar de
vin, mate groase de porc.
Ustensile de bucatarie: ac si ata
rezistenta.
Electrocasnice: aragaz; robot de bucatarie sau tocator
prevazut cu palnie speciala pentru umplut mate
Mai intai se fierb pe aragaz,
la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma de
grasime cu o spumiera. Spumiera este printre ustensilele de bucatarie cele mai
folositoare.
Se trec maruntaiele fierte prin tocator sau robotul de
bucatarie.
Peste acestea se pun: oul, sarea, piperul, usturoiul si o ceasca
din zeama in care au fiert maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau
apa simpla. Sfatul bucatarului: zeama in care a fiert ficatul se arunca.
window.google_render_ad();
Se amesteca foarte bine toate ingredientele.
Folosind robotul de bucatarie sau tocatorul prevazut cu palnia
speciala, umpleti matele pregatite pentru leber (spalate cu apa si otet pentru a
indeparta mirosul neplacut si pentru a le albi). Daca aveti timp inainte de
Craciun, mergeti prin magazinele de electrocasnice si veti gasi diverse
ustensile de gatit care sa va faca munca in bucatarie mai usoara. Astfel, va
veti si face un cadou de Sarbatori.
Dupa ce ati umplut matele, turnati cu o cescuta din zeama in care
au fiert pe aragaz maruntaiele pentru toba sau apa, dupa care legati capetele
fiecarui mat cu ata.
Intr-o oala suficient de mare, puneti o farfurie (ca sa nu se
lipeasca leberul). Daca aveti o oala de Teflon suficient de mare, o puteti
folosi pe aceea, deoarece nu va permite lipirea.
Puneti matele umplute in oala, peste farfurie sau direct in oala
de Teflon.
Turnati zeama in care au fiert maruntaiele de porc suficient cat
sa acoperiti leberul si puneti la fiert pe aragaz, impreuna cu 2 foi de dafin,
piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. In general, vinul rosu
poate sa dea o culoare mai inchisa leberului.Vinul degreseaza compozitia. Dam
aragazul la foc potrivit si lasam leberul la fiert.
Din cand in cand, intepati fiecare leber cu un ac subtire, pentru
a evita spargerea matului in timp ce fierbe pe aragaz.
Cand a fiert, scoateti usor leberul, cu o spumiera mare, ca sa nu
il spargeti si il puneti la scurs sub o greutate (eventual cateva borcane de
zacusca). Il tineti asa aproximativ 24 de ore.
Se serveste rece, ca aperitiv cu mustar, alaturi de celelalte retete traditionale de Craciun. Leberul se
pastreaza cel mai bine la frigider, intr-un vas acoperit.
Pofta mare!
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
multumim de reteta mary
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Retete de sarbatori
Ingrediente:
COZONAC
2 kg faina
1 litru lapte
3 cuburi drojdie/75 gr drojdie
2 pachete
de unt sau rama
100 ml ulei
14 oua
600 gr zahar + 400 gr( pt
umplutura)
1 varf de lingurita de sare
1 sticluta esenta rom
o lamaie (
zeama si coaja)
300 gr nuca
200 gr stafide
300 gr rahat
3 linguri
de cacao ( se poate pune 2 linguri cacao si o lingura de cafea macinata fin. . .
eu asa pun)
Din aceste ingrediente ies cam 4 cozonaci (in tavi de cozonac
mari,
de 40 cm lungime) de regula cantitatea ideala pentru sarbatori.
Preparare:
Pentru reusita cozonacului este de preferat sa se lucreze intr-un spatiu cald
fara curenti de aer, iar ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Se
dizolva mai intai drojdia in putin lapte caldut cu 2, 3 lingurite de zahar si
apoi se amesteca cu putina faina astfel incat sa se obtina un aluat nu prea
gros. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut intr-un loc cald.
Se
separa ouale, galbenusurile (toate 14) se bat cu sarea iar 4 albusuri (numai 4)
cu 300 de gr. de zahar.
Laptele se pune la incalzit cu 300 gr. de zahar
(1/2 din cantitate) si cu coaja de lamaie si se tine pana se topeste zaharul.
Sfatul meu este ca mai inainte de punerea la dospit a drojdiei sa ne
ocupam de lapte, galbenusuri si de asemenea si untul sa-l punem la topit pentru
ca acestea sa aiba timp sa se raceasca pana la folosire ( trebuie sa fie doar
caldute) pentru ca eu am avut surpriza sa creasca drojdia atat de repede si sa
nu apuc sa-mi pregatesc celelalte.
Cand ne apucam de framantat trebuie
sa avem totul gata in jurul nostru pentru a le putea combina.
Cand
drojdia a crescut se pune peste faina cernuta in prealabil (este neaparat
necesar sa o cernem deoarece se afaneaza si creste mai bine) si tinuta la cald
si apoi se pune treptat si laptele caldut si galbenusurile, zeama de lamaie,
pana la incorporarea totala apoi albusurile batute cu zaharul pana incorporam
toata cantitatea de faina dupa care punem uleiul si incepem framantatul propriu
zis punand din cand in cand si unt topit.
Framantatul (partea cea
mai grea a prepararii) trebuie sa dureze cam 1 ora pana se desprinde aluatul de
pe vasul in care il framantam (stiu ca vi se pare [color:db54=#0494E1 ! important]mult dar cam
atat dureaza pana se desprinde . . . si apoi, un cozonac pufos depinde in mare
masura si de framantat).
Dupa ce am constatat ca se
desprinde, acoperim vasul cu o [color:db54=#0494E1 ! important]fata de masa si
chiar cu o patura sa nu patrunda curentii de aer si se pune la loc cald la
crescut cca 2-3 ore.
In acest interval punem stafidele la inmuiat
intr-un castronas cu esenta de rom, albusurile ramase ( 10 buc) se bat cu 400 gr
de zahar pana se face o bezea, se amesteca cu nuca rasa/macinata (nu prea
marunt) si cu cacao (2 linguri) si cafea (1 lingura) si cu o lingura de stafide
cu rom, si se taie rahatul in bucatele mici.
Cand aluatul a crescut
suficient (de regula cam de 2. 5 ori cat a fost si cam dupa 2 ore) se
incorporeaza in el stafidele cu romul ramas si apoi se incepe umplerea.
Se iau cu mana unsa cu ulei bucati astfel incat sa apreciem ca ocupa cam
2/3 din tava in care se va coace (Atentie! aluatul este destul de moale, si nu
se va putea intinde cu sucitorul, dar asa trebuie sa fie pentru a fi pufos nu sa
arate ca painea de tara) si se pun pe planseta unsa cu ulei de asemenea.
Se intinde cu mana usor (trebuie lucrat destul de repede) si se
pun pe "foaia" obtinuta bucatele de rahat si umputura de nuca si bezea, se
intinde uniform, se ruleaza incet cu [color:db54=#0494E1 ! important]grija (pt ca
este destul de moale aluatul pornind din partea de sus a plansetei spre noi si
se pune in tava unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina pe care este de
preferat sa ne-o tina altcineva la marginea plansetei astfel incat sa rostogolim
cozonacul direct in tava pentru ca nu se va putea lua in mana).
Asa se procedeaza si cu urmatorul (de regula se pun doi cate doi
in tavi pt ca doar doua tavi au loc o data in cuptor) si se lasa la crescut la
cald. Eu le pun pe aragaz ( nu mai gatesc altceva in acel moment) in timp ce
cuptorul este pornit pentru a se preincalzii. Restul aluatului se acopera din
nou si se lasa mai departe la dospit.
Cand au crescut la nivelul tavii,
se ung cu un ou batut si se pun in cuptor la trapta 2. 5 ( mediu spre mare,
depinde si de cuptorul fiecaruia) si se lasa fara sa se deschida usa pana
observam ca se rumenesc (cam 25 minute, la mine) dupa care putem sa intoarcem
tavile cu partea din spate in fata si de la stanga la dreapta (asta in
eventualitaea ca cuptorul nu incalzeste uniform ( spate, fata) dupa inca 15 min
putem incerca cu un pai sau andrea mai subtire daca s-a copt. Apoi se procedeaza
la fel cu ceilalti doi.
Un secret al cozonacului pe care eu personal l-am
descoperit dupa multi ani este acela ca nu trebuie tinut in cuptor pana se
rumeneste foarte tare coaja ( in unele carti de bucate scrie ceva de ordinul o
ora si . . . timp de coacere), depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia si cu
cat sta mai mult in cuptor se usuca si nu mai are acel aspect de pufos care se
desface in suvite . . . calitatea cozonacului reusit. Deci trebuie sa fim atente
sa fie copt dar nu rascopt, la cuptorul meu dureaza cam 40-45 min).
Mentiuni:
Desi pare o reteta grea, daca se respecta cantitatile si modalitatea de
preparare va garantez cu mana pe inima ca nu veti regreta. Dupa un pic de
practica veti constata ca nu-i de loc greu de facut. Este foarte bun si "bogat"
in arome si umplutura ... un adevarat cozonac de casa. Niciun cozonac cumparat
de oriunde nu se compara cu acesta.
Pofta buna.
Timp Preparare: > 3 h
Complexitate:
medie
COZONAC
2 kg faina
1 litru lapte
3 cuburi drojdie/75 gr drojdie
2 pachete
de unt sau rama
100 ml ulei
14 oua
600 gr zahar + 400 gr( pt
umplutura)
1 varf de lingurita de sare
1 sticluta esenta rom
o lamaie (
zeama si coaja)
300 gr nuca
200 gr stafide
300 gr rahat
3 linguri
de cacao ( se poate pune 2 linguri cacao si o lingura de cafea macinata fin. . .
eu asa pun)
Din aceste ingrediente ies cam 4 cozonaci (in tavi de cozonac
mari,
de 40 cm lungime) de regula cantitatea ideala pentru sarbatori.
Preparare:
Pentru reusita cozonacului este de preferat sa se lucreze intr-un spatiu cald
fara curenti de aer, iar ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Se
dizolva mai intai drojdia in putin lapte caldut cu 2, 3 lingurite de zahar si
apoi se amesteca cu putina faina astfel incat sa se obtina un aluat nu prea
gros. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut intr-un loc cald.
Se
separa ouale, galbenusurile (toate 14) se bat cu sarea iar 4 albusuri (numai 4)
cu 300 de gr. de zahar.
Laptele se pune la incalzit cu 300 gr. de zahar
(1/2 din cantitate) si cu coaja de lamaie si se tine pana se topeste zaharul.
Sfatul meu este ca mai inainte de punerea la dospit a drojdiei sa ne
ocupam de lapte, galbenusuri si de asemenea si untul sa-l punem la topit pentru
ca acestea sa aiba timp sa se raceasca pana la folosire ( trebuie sa fie doar
caldute) pentru ca eu am avut surpriza sa creasca drojdia atat de repede si sa
nu apuc sa-mi pregatesc celelalte.
Cand ne apucam de framantat trebuie
sa avem totul gata in jurul nostru pentru a le putea combina.
Cand
drojdia a crescut se pune peste faina cernuta in prealabil (este neaparat
necesar sa o cernem deoarece se afaneaza si creste mai bine) si tinuta la cald
si apoi se pune treptat si laptele caldut si galbenusurile, zeama de lamaie,
pana la incorporarea totala apoi albusurile batute cu zaharul pana incorporam
toata cantitatea de faina dupa care punem uleiul si incepem framantatul propriu
zis punand din cand in cand si unt topit.
Framantatul (partea cea
mai grea a prepararii) trebuie sa dureze cam 1 ora pana se desprinde aluatul de
pe vasul in care il framantam (stiu ca vi se pare [color:db54=#0494E1 ! important]mult dar cam
atat dureaza pana se desprinde . . . si apoi, un cozonac pufos depinde in mare
masura si de framantat).
Dupa ce am constatat ca se
desprinde, acoperim vasul cu o [color:db54=#0494E1 ! important]fata de masa si
chiar cu o patura sa nu patrunda curentii de aer si se pune la loc cald la
crescut cca 2-3 ore.
In acest interval punem stafidele la inmuiat
intr-un castronas cu esenta de rom, albusurile ramase ( 10 buc) se bat cu 400 gr
de zahar pana se face o bezea, se amesteca cu nuca rasa/macinata (nu prea
marunt) si cu cacao (2 linguri) si cafea (1 lingura) si cu o lingura de stafide
cu rom, si se taie rahatul in bucatele mici.
Cand aluatul a crescut
suficient (de regula cam de 2. 5 ori cat a fost si cam dupa 2 ore) se
incorporeaza in el stafidele cu romul ramas si apoi se incepe umplerea.
Se iau cu mana unsa cu ulei bucati astfel incat sa apreciem ca ocupa cam
2/3 din tava in care se va coace (Atentie! aluatul este destul de moale, si nu
se va putea intinde cu sucitorul, dar asa trebuie sa fie pentru a fi pufos nu sa
arate ca painea de tara) si se pun pe planseta unsa cu ulei de asemenea.
Se intinde cu mana usor (trebuie lucrat destul de repede) si se
pun pe "foaia" obtinuta bucatele de rahat si umputura de nuca si bezea, se
intinde uniform, se ruleaza incet cu [color:db54=#0494E1 ! important]grija (pt ca
este destul de moale aluatul pornind din partea de sus a plansetei spre noi si
se pune in tava unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina pe care este de
preferat sa ne-o tina altcineva la marginea plansetei astfel incat sa rostogolim
cozonacul direct in tava pentru ca nu se va putea lua in mana).
Asa se procedeaza si cu urmatorul (de regula se pun doi cate doi
in tavi pt ca doar doua tavi au loc o data in cuptor) si se lasa la crescut la
cald. Eu le pun pe aragaz ( nu mai gatesc altceva in acel moment) in timp ce
cuptorul este pornit pentru a se preincalzii. Restul aluatului se acopera din
nou si se lasa mai departe la dospit.
Cand au crescut la nivelul tavii,
se ung cu un ou batut si se pun in cuptor la trapta 2. 5 ( mediu spre mare,
depinde si de cuptorul fiecaruia) si se lasa fara sa se deschida usa pana
observam ca se rumenesc (cam 25 minute, la mine) dupa care putem sa intoarcem
tavile cu partea din spate in fata si de la stanga la dreapta (asta in
eventualitaea ca cuptorul nu incalzeste uniform ( spate, fata) dupa inca 15 min
putem incerca cu un pai sau andrea mai subtire daca s-a copt. Apoi se procedeaza
la fel cu ceilalti doi.
Un secret al cozonacului pe care eu personal l-am
descoperit dupa multi ani este acela ca nu trebuie tinut in cuptor pana se
rumeneste foarte tare coaja ( in unele carti de bucate scrie ceva de ordinul o
ora si . . . timp de coacere), depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia si cu
cat sta mai mult in cuptor se usuca si nu mai are acel aspect de pufos care se
desface in suvite . . . calitatea cozonacului reusit. Deci trebuie sa fim atente
sa fie copt dar nu rascopt, la cuptorul meu dureaza cam 40-45 min).
Mentiuni:
Desi pare o reteta grea, daca se respecta cantitatile si modalitatea de
preparare va garantez cu mana pe inima ca nu veti regreta. Dupa un pic de
practica veti constata ca nu-i de loc greu de facut. Este foarte bun si "bogat"
in arome si umplutura ... un adevarat cozonac de casa. Niciun cozonac cumparat
de oriunde nu se compara cu acesta.
Pofta buna.
Timp Preparare: > 3 h
Complexitate:
medie
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
cozonac moldovenesc
ALUAT:
2 kg faina
250 gr ulei
350 gr zahar
100 gr drojdie
8
galbenusuri
2 vanilii
3 lingurite razatura lamaie
2 lingurite
sare
500 ml lapte dulce
500 ml lapte batut
1 lingura margarina
1
sticluta esenta rom
UMPLUTURA:
8 albusuri
zahar
nuca
macinata
cacao
1 sticluta esenta rom
Preparare:
Se opareste faina cu putin lapte fiert si se lasa sa se racoreasca. Se pune
un galbenus de ou, putin zahar apoi drojdia dizolvata in lapte caldut. Se lasa
la crescut maiaua de trei ori.
Maiaua, faina, zaharul dizolvat in laptele
ramas, sarea dizolvata in restul galbenusurilor, laptele batut, mirodeniile,
uleiul si margarina, se framanta foarte bine. Se lasa la dospit de trei
ori.
Se intind foi care se ung cu umplutura obtinuta asfel: albusurile
batute spuma se amesteca cu zahar, nuca macinata, cacao, esenta de
rom.
Se ruleaza cozonacii , se ung deasupra cu galbenus de ou si se coc
la foc mderat.
Se servesc dupa ce s-au racit.
Mentiuni:
Pofta buna!
Timp Preparare: 2 h 30 '
Complexitate:
medie
ALUAT:
2 kg faina
250 gr ulei
350 gr zahar
100 gr drojdie
8
galbenusuri
2 vanilii
3 lingurite razatura lamaie
2 lingurite
sare
500 ml lapte dulce
500 ml lapte batut
1 lingura margarina
1
sticluta esenta rom
UMPLUTURA:
8 albusuri
zahar
nuca
macinata
cacao
1 sticluta esenta rom
Preparare:
Se opareste faina cu putin lapte fiert si se lasa sa se racoreasca. Se pune
un galbenus de ou, putin zahar apoi drojdia dizolvata in lapte caldut. Se lasa
la crescut maiaua de trei ori.
Maiaua, faina, zaharul dizolvat in laptele
ramas, sarea dizolvata in restul galbenusurilor, laptele batut, mirodeniile,
uleiul si margarina, se framanta foarte bine. Se lasa la dospit de trei
ori.
Se intind foi care se ung cu umplutura obtinuta asfel: albusurile
batute spuma se amesteca cu zahar, nuca macinata, cacao, esenta de
rom.
Se ruleaza cozonacii , se ung deasupra cu galbenus de ou si se coc
la foc mderat.
Se servesc dupa ce s-au racit.
Mentiuni:
Pofta buna!
Timp Preparare: 2 h 30 '
Complexitate:
medie
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
Ingrediente:baclavale
window.google_render_ad();
250 - 300 gr foi de placinta
150 gr margarina
250 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
120 gr miere
150 ml apa
1 lingurita
esenta vanilie sau rom (ce va place)
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina, dupa care se amesteca cu
scortisoara.
Nucile se impart si ele in 2 parti egale.
Se
topeste bine margarina pana devina lichida (la microunde am topit-o mai repede).
Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu margarina.
Se pune urmatoarea
foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi.
Peste foi
se pune jumatatea din nucile macinate amestecate cu scortisoara.
Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi.
Se aseaza
peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se
presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.
Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider. 30-45 minute.
Se aprinde cuptorul la 350 gr, se coate tava de la frigider si se
trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da
la cuptor 25 minute pana se rumeneste [color:9125=#0494E1 ! important]frumos.
Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc
mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana
da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua
abia scoasa din cuptor.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Imagini Preparare:
window.google_render_ad();
250 - 300 gr foi de placinta
150 gr margarina
250 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
120 gr miere
150 ml apa
1 lingurita
esenta vanilie sau rom (ce va place)
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina, dupa care se amesteca cu
scortisoara.
Nucile se impart si ele in 2 parti egale.
Se
topeste bine margarina pana devina lichida (la microunde am topit-o mai repede).
Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu margarina.
Se pune urmatoarea
foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi.
Peste foi
se pune jumatatea din nucile macinate amestecate cu scortisoara.
Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi.
Se aseaza
peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se
presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.
Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider. 30-45 minute.
Se aprinde cuptorul la 350 gr, se coate tava de la frigider si se
trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da
la cuptor 25 minute pana se rumeneste [color:9125=#0494E1 ! important]frumos.
Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc
mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana
da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua
abia scoasa din cuptor.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Imagini Preparare:
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
Ingrediente:copanele umplute
pulpe pui
slanina afumata taiata bucatele mai lungi ptr impanat
fasii
mai late de slanina ce o vom folosi ca si capac la copanelele umplute
usturoi
ptr impanat taiat si el fasii
rama pentru uns capacul
Pentru umplutura
folosita la copanele:
1 buc ficat crud de pui
1 ou fiert
1/2 felie
paine
patrunjel verde tocat
sare,
piper
Preparare:
Azi am facut cateva pulpite la cuptor pe capac. Am incercat sa impac pe toti
din casa in urmatorul fel.
Am luat cateva pulpe de pui le-am curatat, am
dezosat partea de jos a pulpei dizlocand osul. Am taiat apoi pulpa in doua pe la
articulatie si le-am condimentat cu un pic de sare. Copanelul de jos l-am umplut
cu un amestec pe care vi-l descriu in cele ce urmeaza, iar partea superioara a
pulpelor le-am impanat cu clisa (slanina afumata ) si bucatele de usturoi, le-am
sarat si asezat pe capacul uns cu rama. capacul il asez peste un vas in care pun
apa.
Umplutura consta din 1 ficat de pui crud taiat marunt, 1 ou fiert
razuit, patrunjel verde tocat, jumate felie paine muiata in lapte apoi stors,
sare, piper. Se amesteca totul bine si apoi copanelele dezosate le-am umplut (in
locul osului scos am pus umplutura). In partea inferioara a copaneleor am pus o
fasie mai lata de slanina pe care am prins-o cu scobitori, iar deasupra am pus
deasemeni 2 fasii de slanina, capac prinse in acelasi mod cu scobitori de catre
carne. Le asezam si pe acestea langa pulpitele impanate, mai punem in tava 3-4
catei usturoi si cateva feliute de slanina si dam totul la cuptor.
Servim cu mujdei de usturoi cu smantana si cartofi pai.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Imagini Preparare:
pulpe pui
slanina afumata taiata bucatele mai lungi ptr impanat
fasii
mai late de slanina ce o vom folosi ca si capac la copanelele umplute
usturoi
ptr impanat taiat si el fasii
rama pentru uns capacul
Pentru umplutura
folosita la copanele:
1 buc ficat crud de pui
1 ou fiert
1/2 felie
paine
patrunjel verde tocat
sare,
piper
Preparare:
Azi am facut cateva pulpite la cuptor pe capac. Am incercat sa impac pe toti
din casa in urmatorul fel.
Am luat cateva pulpe de pui le-am curatat, am
dezosat partea de jos a pulpei dizlocand osul. Am taiat apoi pulpa in doua pe la
articulatie si le-am condimentat cu un pic de sare. Copanelul de jos l-am umplut
cu un amestec pe care vi-l descriu in cele ce urmeaza, iar partea superioara a
pulpelor le-am impanat cu clisa (slanina afumata ) si bucatele de usturoi, le-am
sarat si asezat pe capacul uns cu rama. capacul il asez peste un vas in care pun
apa.
Umplutura consta din 1 ficat de pui crud taiat marunt, 1 ou fiert
razuit, patrunjel verde tocat, jumate felie paine muiata in lapte apoi stors,
sare, piper. Se amesteca totul bine si apoi copanelele dezosate le-am umplut (in
locul osului scos am pus umplutura). In partea inferioara a copaneleor am pus o
fasie mai lata de slanina pe care am prins-o cu scobitori, iar deasupra am pus
deasemeni 2 fasii de slanina, capac prinse in acelasi mod cu scobitori de catre
carne. Le asezam si pe acestea langa pulpitele impanate, mai punem in tava 3-4
catei usturoi si cateva feliute de slanina si dam totul la cuptor.
Servim cu mujdei de usturoi cu smantana si cartofi pai.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Imagini Preparare:
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
Cotlet de Porc cu Bere Neagra
Ingrediente:
window.google_render_ad();
4 felii cotlet porc cu os
1/2 kg ciuperci pleurotus
1 lamaie
2
lingurite zahar
1 cub de ciuperci Knorr
1 bere neagra
Preparare:
Cotletele se sareaza si se pipereaza dupa care se pun la prajit intr-o tigaie
cu putin ulei. Se lasa sa se rumeneasca pe o parte. Cand se intorc pe cealalta
parte, se pun la prajit langa ele, ciupercile, peste care se presara 2 lingurite
de zahar, 4 lingurite de zeama de lamaie si 2/3 felii lamaie cu tot cu coaja.
Ciupercile se intorc de pe o parte pe alta pana se prajesc. Se adauga
cubul de ciuperci si bere neagra cat sa acopere.
Se lasa sa scada berea,
apoi se adauga iar si se lasa din nou sa scada pana ce se obtine un sos mai
consistent.
Se pot manca cu cartofi prajiti.
Timp Preparare: 30 '
Complexitate:
redusa
Ingrediente:
window.google_render_ad();
4 felii cotlet porc cu os
1/2 kg ciuperci pleurotus
1 lamaie
2
lingurite zahar
1 cub de ciuperci Knorr
1 bere neagra
Preparare:
Cotletele se sareaza si se pipereaza dupa care se pun la prajit intr-o tigaie
cu putin ulei. Se lasa sa se rumeneasca pe o parte. Cand se intorc pe cealalta
parte, se pun la prajit langa ele, ciupercile, peste care se presara 2 lingurite
de zahar, 4 lingurite de zeama de lamaie si 2/3 felii lamaie cu tot cu coaja.
Ciupercile se intorc de pe o parte pe alta pana se prajesc. Se adauga
cubul de ciuperci si bere neagra cat sa acopere.
Se lasa sa scada berea,
apoi se adauga iar si se lasa din nou sa scada pana ce se obtine un sos mai
consistent.
Se pot manca cu cartofi prajiti.
Timp Preparare: 30 '
Complexitate:
redusa
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Retete de sarbatori
ce de bunatati
multumesc mult pt retetele de cozonac
si super reteta de baclavale o incerc sigur,ne plac la nebunie
multumesc mult pt retetele de cozonac
si super reteta de baclavale o incerc sigur,ne plac la nebunie
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Retete de sarbatori
Multumim pentru retete Mary!!!!!
alyna- Mamica cea mai tare
- Varsta : 43
Localizare : Almasu
Job/Fun : Invatatoare
Stare de spirit : vesela,foarte activa
Nume poznas : Alina si bebe Daria
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4915
Re: Retete de sarbatori
Cozonac cu mac
Ingrediente
600 gr faina
125 gr unt
120 ml smantana
50 ml lapte
70 ml apa
100 gr zahar
1 zahar vanilat
4 galbenusuri
1 lingura ulei
1 fiola esenta vanilie
coaja razuita de la o portocala
25 gr drojdie
Umplutura de mac
300 gr mac macinat in masina de cafea
1 cana lapte
linguri zahar(puteti pune mai mult, dupa gust)
1 zahar vanilat
1 fiola esenta vanilie
Preparare
Ingrediente
600 gr faina
125 gr unt
120 ml smantana
50 ml lapte
70 ml apa
100 gr zahar
1 zahar vanilat
4 galbenusuri
1 lingura ulei
1 fiola esenta vanilie
coaja razuita de la o portocala
25 gr drojdie
Umplutura de mac
300 gr mac macinat in masina de cafea
1 cana lapte
linguri zahar(puteti pune mai mult, dupa gust)
1 zahar vanilat
1 fiola esenta vanilie
Preparare
- Drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
- Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
- Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
- Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm)
- Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.
- Se da la cuptor pana se rumeneste.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Retete de sarbatori
Braduti din cartofi
Ingrediente (pentru 6 braduti): 12 cartofi potriviti, rotunzi, curatati de coaja, 2 linguri de ulei de masline, 6 ramuri de rozmarin (frunzele de jos se indeparteaza)
Mod de preparare:
Se pun cartofii intr-o oala cu apa calda si se aduce la fierbere. Se reduce focul la minimum si se fierb 8 minute pana cand cartofii pot fi patrunsi cu furculita.
Se scurge apa si se lasa cartofii sa se raceasca putin dupa care se introduc intr-un vas cu ulei si sare si se invart ca sa se imbibe.
Presati putin fiecare cartof, apasandu-l cu palma, dupa care se aseaza unul peste altul, cate 2 cartofi, fixandu-se cu betisoare de cocktail. In acest fel se pot pastra la frigider 24 de ore.
Incalziti cuptorul la 190°C. Asezati cartofii intr-o tava unsa cu ulei si coaceti 10 minute, pana capata o nuanta aurie. Scoateti betisoarele de cocktail si inlocuiti-le cu ramurile de rozmarin.
Ingrediente (pentru 6 braduti): 12 cartofi potriviti, rotunzi, curatati de coaja, 2 linguri de ulei de masline, 6 ramuri de rozmarin (frunzele de jos se indeparteaza)
Mod de preparare:
Se pun cartofii intr-o oala cu apa calda si se aduce la fierbere. Se reduce focul la minimum si se fierb 8 minute pana cand cartofii pot fi patrunsi cu furculita.
Se scurge apa si se lasa cartofii sa se raceasca putin dupa care se introduc intr-un vas cu ulei si sare si se invart ca sa se imbibe.
Presati putin fiecare cartof, apasandu-l cu palma, dupa care se aseaza unul peste altul, cate 2 cartofi, fixandu-se cu betisoare de cocktail. In acest fel se pot pastra la frigider 24 de ore.
Incalziti cuptorul la 190°C. Asezati cartofii intr-o tava unsa cu ulei si coaceti 10 minute, pana capata o nuanta aurie. Scoateti betisoarele de cocktail si inlocuiti-le cu ramurile de rozmarin.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Retete de sarbatori
Cozonac cu nuca sau mac
Ingrediente: Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smantana, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie. Umplutura: 8 albusuri, 300 g nuci sau 400 g mac, 300 g zahar, 20 ml rom.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.
Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald, circa 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de circa 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.
Apoi, se intinde in foaie subtire de circa 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta, cat iese (cca 60 cm).Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor.
Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus.
Jumatate din cantitatea de umplutura se asaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul. Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.
Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma circa 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu.
Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii. Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi.
Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasandu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pana cand se coc primii.
Ingrediente: Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smantana, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie. Umplutura: 8 albusuri, 300 g nuci sau 400 g mac, 300 g zahar, 20 ml rom.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.
Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald, circa 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de circa 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.
Apoi, se intinde in foaie subtire de circa 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta, cat iese (cca 60 cm).Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor.
Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus.
Jumatate din cantitatea de umplutura se asaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul. Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.
Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma circa 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu.
Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii. Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi.
Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasandu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pana cand se coc primii.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Retete de sarbatori
eu nu prea fac cozonac cumparam
dar anul asta cred cafac si eu
dar anul asta cred cafac si eu
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iun 28, 2011 10:49 am Scris de tavibkk
» ce am gatit azi
Mar Iun 07, 2011 8:09 pm Scris de ShopKids
» Haine copii
Mar Iun 07, 2011 7:48 pm Scris de ShopKids
» Bijuterii UNICAT - realizate manual
Lun Mai 30, 2011 4:35 pm Scris de eOti
» Premiatii concursului
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» Alexia-Diana Basceanu
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» hainute copii de firma outlet si second hand
Lun Mai 09, 2011 5:56 am Scris de ianismagazin
» Album MARA
Mier Mai 04, 2011 7:34 pm Scris de teodoraion
» La Multi Ani Ana!!
Mar Apr 19, 2011 2:38 am Scris de alinagherman
» 3 lucruri care ne sperie
Mier Apr 06, 2011 10:37 pm Scris de sandy