Conectare
Cine este conectat?
În total sunt 4 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 4 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 141, Mar Feb 01, 2011 3:33 am
Ultimele subiecte
Stiri
Compoturi,dulceturi
+4
capbunvivi
alyna
narcy
Mihaela
8 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Compoturi,dulceturi
Dulceata din miez de nuci
Ingrediente: 1 kg de miez nou de nuca, 1 kg zahar, zeama de la o lamaie, 1 lingura cu miere de albine, 1 praf de scortisoara, 1 baton de vanilie, 500 ml apa.
Mod de preparare:
Amesteca pe foc zaharul, mierea si zeama de la lamaie cu apa, pana cand se dizolva zaharul. Cand siropul da in clocot, pune nucile si condimentele.
Lasa-le sa fiarba pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Ia cratita de pe foc cand, daca ridicandu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una langa alta.
Asta inseamna ca dulceata este gata. Dupa ce s-a racit, pune-o in borcane.
Ingrediente: 1 kg de miez nou de nuca, 1 kg zahar, zeama de la o lamaie, 1 lingura cu miere de albine, 1 praf de scortisoara, 1 baton de vanilie, 500 ml apa.
Mod de preparare:
Amesteca pe foc zaharul, mierea si zeama de la lamaie cu apa, pana cand se dizolva zaharul. Cand siropul da in clocot, pune nucile si condimentele.
Lasa-le sa fiarba pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Ia cratita de pe foc cand, daca ridicandu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una langa alta.
Asta inseamna ca dulceata este gata. Dupa ce s-a racit, pune-o in borcane.
Re: Compoturi,dulceturi
dulceata de capsuni
Pentru ca este sezonul capsunilor, este bine sa va bucurati in toate modurile de aceasta explozie aromata de vitamine si minerale si daca aveti timp poate imitati furnicuta din fabula si puneti deoparte si pentru iarna, preparand dulceata de capsuni. Veti vedea ce multa bucurie va fi in familie cand ii veti servi cu aromata si delicioasa dulceata de capsuni. Mai ales ca dulceata de capsuni poate fi si completare pentru alte deserturi, totul este sa preparati o cantitate suficienta ca sa ramana si pentru iarna. Copii d-voastra stiu de ce!
Ingrediente
1 kg capsuni
1 kg zahar
1 lamaie
30 ml rom
Mod de preparare
Se aleg capsuni rotunde si mai mici, se scot coditele, se spala sub jet de apa rece, se scurg bine;
Se aseaza intr-o cratita de 3-4 litri, alternativ straturi de capsuni si de zahar, se pun la fiert la foc potrivit;
Se lasa la fiert pana se leaga bine siropul, stropindu-se din cand in cand cu rom si zeama de lamaie;
Cind dulceata este gata, se ia de pe foc, se indeparteaza spuma, se pune restul de zeama de lamaie si dupa ce s-a racit putin se pune in borcanecare se acopera cu celofan ud, se leaga si se pastreaza in camara.
Pentru ca este sezonul capsunilor, este bine sa va bucurati in toate modurile de aceasta explozie aromata de vitamine si minerale si daca aveti timp poate imitati furnicuta din fabula si puneti deoparte si pentru iarna, preparand dulceata de capsuni. Veti vedea ce multa bucurie va fi in familie cand ii veti servi cu aromata si delicioasa dulceata de capsuni. Mai ales ca dulceata de capsuni poate fi si completare pentru alte deserturi, totul este sa preparati o cantitate suficienta ca sa ramana si pentru iarna. Copii d-voastra stiu de ce!
Ingrediente
1 kg capsuni
1 kg zahar
1 lamaie
30 ml rom
Mod de preparare
Se aleg capsuni rotunde si mai mici, se scot coditele, se spala sub jet de apa rece, se scurg bine;
Se aseaza intr-o cratita de 3-4 litri, alternativ straturi de capsuni si de zahar, se pun la fiert la foc potrivit;
Se lasa la fiert pana se leaga bine siropul, stropindu-se din cand in cand cu rom si zeama de lamaie;
Cind dulceata este gata, se ia de pe foc, se indeparteaza spuma, se pune restul de zeama de lamaie si dupa ce s-a racit putin se pune in borcanecare se acopera cu celofan ud, se leaga si se pastreaza in camara.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE GUTUI INGREDIENTE |
O farfurie adanca, plina cu gutui rase, 1 kilogram de zahar, 3 pahare apa, zeama de la o jumatate de lamaie, vanilie |
Mod de Preparare |
Se curata gutuile de coaja si se rad pe razatoarea cu gauri mari, astfel incat sa se obtina o farfurie adanca plina de gutui rase. Se pun intr-un tifon si se fierb cu totul, pana incep sa se moaie. Se scurg, in timp ce fierbe zaharul. Gutuile rase nu se tin nefierte la aer, deoarece se innegresc. Se pun sa fiarba in cratita de dulceata zaharul cu trei pahare de apa. Se ia spuma si cand este aproape legat, se pun gutuile, adaugandu-se vanilie si dupa ce a mai fiert, zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie |
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE ZMEURA
Dulceata de zmeura este una din cele
mai populare dulceturi, fiind deosebit de savuroasa. Dulceata de zmeura
parfumata si dulce este preferata tuturor si mai ales a copiilor. Putem
sa ne rasfatam cu dulceata de zmeura la micul dejun si vom fi plini de
energie toata ziua.
Ingrediente
1 kg zahar
1 farfurie adanca, cu varf, de zmeura curatata
1 baton de vanilie
� lamaie
Mod de preparare
Se pregateste siropul din zahar, vanilie si 750 ml apa. Cand incepe sa se lege, se pune zmeura spalata in prealabil si scursa;
Se aduna
spuma si cand siropul s-a legat suficient si zmeura s-a fiert, se
adauga zeama de lamaie, se mai lasa 1 minut sa fiarba;
Se aduna din
nou, cu multa grija spuma, invartindu-se in cratita rotund. Se lasa sa
se raceasca si apoi se pune in borcane si se leaga.
Dulceata de zmeura este una din cele
mai populare dulceturi, fiind deosebit de savuroasa. Dulceata de zmeura
parfumata si dulce este preferata tuturor si mai ales a copiilor. Putem
sa ne rasfatam cu dulceata de zmeura la micul dejun si vom fi plini de
energie toata ziua.
Ingrediente
1 kg zahar
1 farfurie adanca, cu varf, de zmeura curatata
1 baton de vanilie
� lamaie
Mod de preparare
Se pregateste siropul din zahar, vanilie si 750 ml apa. Cand incepe sa se lege, se pune zmeura spalata in prealabil si scursa;
Se aduna
spuma si cand siropul s-a legat suficient si zmeura s-a fiert, se
adauga zeama de lamaie, se mai lasa 1 minut sa fiarba;
Se aduna din
nou, cu multa grija spuma, invartindu-se in cratita rotund. Se lasa sa
se raceasca si apoi se pune in borcane si se leaga.
Ultima editare efectuata de catre alyna in Vin Noi 21, 2008 5:19 am, editata de 1 ori
alyna- Mamica cea mai tare
- Varsta : 43
Localizare : Almasu
Job/Fun : Invatatoare
Stare de spirit : vesela,foarte activa
Nume poznas : Alina si bebe Daria
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4915
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE STRUGURI
Dulceata de struguri este o dulceata
mai dificil de preparat, in sensul curatirii boabelor de struguri de
pielite si de samburi, de aceea se aleg struguri cu boabe mari dar nu
zemoase. Oricum strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta
gelatinoasa care va gelifica siropul din care se obtine dulceata de
struguri, chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste.
Oricum dulceata de struguri este foarte buna si foarte energizanta.
Ingrediente
1 kg zahar
3 linguri zeama de lamaie
1 kg boabe struguri sau o farfurie cu virf dupa ce s-au scos samburii
jumatate de baton vanile
3-4 pahare apa
Mod de preparare
Se aleg boabe mari de struguri, care se curata de pielita si de samburi, se pun intr-un tifon sa se scurga;
Se pune zaharul la fiert, iar la primele clocote se pune o lingura de zeama de lamaie;
Se leaga, se stinge focul pentru a se linisti clocotele si se pun strugurii;
Se lasa cateva minute, apoi se continua fierberea. Se pune restul de lamaie si cand este aproape gata, se pune vanilia;
Se incearca si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se lasa la racit;
Cratita se
lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se
trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul(dar
nu prea mult). Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul
pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos);
Daca nu s-a
pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut
inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda
aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si
bine stors;
Se toarna in borcane care se inchid etans.
Dulceata de struguri este o dulceata
mai dificil de preparat, in sensul curatirii boabelor de struguri de
pielite si de samburi, de aceea se aleg struguri cu boabe mari dar nu
zemoase. Oricum strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta
gelatinoasa care va gelifica siropul din care se obtine dulceata de
struguri, chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste.
Oricum dulceata de struguri este foarte buna si foarte energizanta.
Ingrediente
1 kg zahar
3 linguri zeama de lamaie
1 kg boabe struguri sau o farfurie cu virf dupa ce s-au scos samburii
jumatate de baton vanile
3-4 pahare apa
Mod de preparare
Se aleg boabe mari de struguri, care se curata de pielita si de samburi, se pun intr-un tifon sa se scurga;
Se pune zaharul la fiert, iar la primele clocote se pune o lingura de zeama de lamaie;
Se leaga, se stinge focul pentru a se linisti clocotele si se pun strugurii;
Se lasa cateva minute, apoi se continua fierberea. Se pune restul de lamaie si cand este aproape gata, se pune vanilia;
Se incearca si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se lasa la racit;
Cratita se
lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se
trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul(dar
nu prea mult). Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul
pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos);
Daca nu s-a
pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut
inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda
aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si
bine stors;
Se toarna in borcane care se inchid etans.
alyna- Mamica cea mai tare
- Varsta : 43
Localizare : Almasu
Job/Fun : Invatatoare
Stare de spirit : vesela,foarte activa
Nume poznas : Alina si bebe Daria
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4915
Re: Compoturi,dulceturi
am sa fac si eu dulceata de struguri
eu anul asta am facut gem de prune cu miez de nuca
eu anul asta am facut gem de prune cu miez de nuca
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Compoturi,dulceturi
revin si cu reteta ,da acum e cam tarzior
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Compoturi,dulceturi
vivi te asteptam cu reteta
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
COMPOT DE CIRESE
Timp de preparare:
50 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
cirese 1/2 kg, 8 linguri de zahar, apa potabila
Mod de preparare:
Se spala ciresele si se aleg de codite, se pun in borcane (borcanele sa fie de 800 gr. cu capace filetate) cam pana la jumatatea borcanului, se pune apoi 2 linguri cu varf de zahar, se pune apa potabila pana se umple borcanul, se fileteaza si se sterlizeaza la cuptor. cca 40 minute. Optional se poate pune un mic praf de scortisoara.
Timp de preparare:
50 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
cirese 1/2 kg, 8 linguri de zahar, apa potabila
Mod de preparare:
Se spala ciresele si se aleg de codite, se pun in borcane (borcanele sa fie de 800 gr. cu capace filetate) cam pana la jumatatea borcanului, se pune apoi 2 linguri cu varf de zahar, se pune apa potabila pana se umple borcanul, se fileteaza si se sterlizeaza la cuptor. cca 40 minute. Optional se poate pune un mic praf de scortisoara.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
GEM FE AFINE
Iata ingredientul ideal pentru un mic dejun perfect, gem de afine. Poate asa se explica preferinta pentru ceaiul de dimineata, pentru ca merge perfect cu paine prajita cu gem de afine. Prepararea unui gem de afine se bazeaza pe fructe proaspete si putine atentie, apoi bucuria va fi generala.
Ingrediente
2 kg afine
1 kg zahar
1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare
Se curata afinele de codite, se spala si se pun intr-o cratita, cu zaharul, un rand de afine, un rand de zahar, si se lasa sa stea pana a doua zi, cand se adauga 200 ml apa si se pun la fiert;
Se fierb la inceput la foc slab pana se dizolva zaharul, apoi la foc mai iute, se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda. Cand este aproape legat, se adauga si zeama de lamaie care da o culoare si un parfum mai accentuat;
Se mai da cateva clocote si se toarna fierbinte in borcane incalzite sau care s-au pus pe un obiect de metal. Se dau la cuptor unde se tin, la foc foarte slab ca sa nu crape borcanele, circa 20 min. Se scot, se lasa descoperite pana a doua zi, apoi se leaga.
Iata ingredientul ideal pentru un mic dejun perfect, gem de afine. Poate asa se explica preferinta pentru ceaiul de dimineata, pentru ca merge perfect cu paine prajita cu gem de afine. Prepararea unui gem de afine se bazeaza pe fructe proaspete si putine atentie, apoi bucuria va fi generala.
Ingrediente
2 kg afine
1 kg zahar
1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare
Se curata afinele de codite, se spala si se pun intr-o cratita, cu zaharul, un rand de afine, un rand de zahar, si se lasa sa stea pana a doua zi, cand se adauga 200 ml apa si se pun la fiert;
Se fierb la inceput la foc slab pana se dizolva zaharul, apoi la foc mai iute, se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda. Cand este aproape legat, se adauga si zeama de lamaie care da o culoare si un parfum mai accentuat;
Se mai da cateva clocote si se toarna fierbinte in borcane incalzite sau care s-au pus pe un obiect de metal. Se dau la cuptor unde se tin, la foc foarte slab ca sa nu crape borcanele, circa 20 min. Se scot, se lasa descoperite pana a doua zi, apoi se leaga.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE TRANDAFIRI
Dulceata de trandafiri este una din cele mai parfumate si mai ieftine dulceturi, mai ales daca ai in gradina, trandafiri din soiul potrivit. Dulceata de trandafiri este usor de facut si pastreaza tot parfumul trandafirilor. Dulceata de trandafiri este o dulceata pe placul copiilor.
Ingrediente
1 kg zahar
750 ml apa
250g petale de trandafiri cu partile albe taiate
jumatate lingurita sare de lamaie
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare
Cand se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mana si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie;
Se pune la fiert zaharul cu apa si cu zeama de lamaie, pana ce se leaga bine.
In timpul fiertului, se strange cu lingura spuma care se formeaza, pana cand siropul se curata bine;
In timpul cat se leaga zaharul, se pune sarea de lamaie peste petalele de trandafiri si se framanta bine cu mana, pentru a inviora culoarea si pentru ca acestea sa se intareasca si sa nu se rupa la fiert;
Cand siropul s-a legat, se pun petalele de trandafir astfel pregatite si se lasa sa fiarba pana va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pana in fundul cratitei, atunci cratita se ia de pe foc;
Se pune in borcane dupa ce s-a racit bine.
Dulceata de trandafiri este una din cele mai parfumate si mai ieftine dulceturi, mai ales daca ai in gradina, trandafiri din soiul potrivit. Dulceata de trandafiri este usor de facut si pastreaza tot parfumul trandafirilor. Dulceata de trandafiri este o dulceata pe placul copiilor.
Ingrediente
1 kg zahar
750 ml apa
250g petale de trandafiri cu partile albe taiate
jumatate lingurita sare de lamaie
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare
Cand se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mana si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie;
Se pune la fiert zaharul cu apa si cu zeama de lamaie, pana ce se leaga bine.
In timpul fiertului, se strange cu lingura spuma care se formeaza, pana cand siropul se curata bine;
In timpul cat se leaga zaharul, se pune sarea de lamaie peste petalele de trandafiri si se framanta bine cu mana, pentru a inviora culoarea si pentru ca acestea sa se intareasca si sa nu se rupa la fiert;
Cand siropul s-a legat, se pun petalele de trandafir astfel pregatite si se lasa sa fiarba pana va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pana in fundul cratitei, atunci cratita se ia de pe foc;
Se pune in borcane dupa ce s-a racit bine.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE NUCI VERZI
Una din cele mai rafinate dulceturi, cu aroma dulce amaruie si gust neasteptat de savuros, este dulceata de nuci verzi. Dulceata de nuci verzi necesita putina atentie in timpul prepararii si este laborioasa, dar merita efortul. Daca reusiti sa preparati dulceata de nuci verzi, atunci ati mai trecut o proba de foc.
Ingrediente
120 de nuci verzi
1 kg de zahar
100 g miere de albine
1 lamaie
2-3 cuisoare
scortisoara
Mod de preparare
Se folosesc nucile verzi inainte de li se intari coaja si miezul, cu samburii inca gelatinosi;
Se curata nucile de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja propriu-zisa, care este inca alba si moale;
Dupa curatare raman cam 1 kg de nuci, care se pun in apa rece ca sa iasa amareala din ele si sa nu se inegreasca;
Se lasa in apa 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (care le va mentine scufundate in apa), schimbind apa de 2-3 ori in acest timp;
Daca vreti sa preparati lichior de nuci, puneti cojile verzi intr-o sticla cu gitul larg, acoperiti-le cu vodca si tineti-le 20 zile la macerat. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul;
Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine;
Intre timp se prepara intr-o cratita siropul din zahar, 500 ml apa, miere si zeama de lamaie, care se amesteca pe foc pana se dizolva zaharul;
Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierbe pina cind se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul;
Se ia cratita de pe foc si se incearca. Daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una linga alta, inseamna ca dulceata este gata;
Se indeparteaza spuma si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
Una din cele mai rafinate dulceturi, cu aroma dulce amaruie si gust neasteptat de savuros, este dulceata de nuci verzi. Dulceata de nuci verzi necesita putina atentie in timpul prepararii si este laborioasa, dar merita efortul. Daca reusiti sa preparati dulceata de nuci verzi, atunci ati mai trecut o proba de foc.
Ingrediente
120 de nuci verzi
1 kg de zahar
100 g miere de albine
1 lamaie
2-3 cuisoare
scortisoara
Mod de preparare
Se folosesc nucile verzi inainte de li se intari coaja si miezul, cu samburii inca gelatinosi;
Se curata nucile de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja propriu-zisa, care este inca alba si moale;
Dupa curatare raman cam 1 kg de nuci, care se pun in apa rece ca sa iasa amareala din ele si sa nu se inegreasca;
Se lasa in apa 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (care le va mentine scufundate in apa), schimbind apa de 2-3 ori in acest timp;
Daca vreti sa preparati lichior de nuci, puneti cojile verzi intr-o sticla cu gitul larg, acoperiti-le cu vodca si tineti-le 20 zile la macerat. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul;
Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine;
Intre timp se prepara intr-o cratita siropul din zahar, 500 ml apa, miere si zeama de lamaie, care se amesteca pe foc pana se dizolva zaharul;
Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierbe pina cind se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul;
Se ia cratita de pe foc si se incearca. Daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una linga alta, inseamna ca dulceata este gata;
Se indeparteaza spuma si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
PELTEA DE GUTUI
Ingrediente
1 kg gutui (sau cel mai bime cojile si miezul ramase dupa prepararea dulcetii de gutui)
1 kg zahar
1 l zeama in care au fiert gutuile
vanilie
Mod de preparare
Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules, apoi se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si samburii;
Se fierb intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pana cand se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama;
Dupa aceea, se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra. Lichidul rezultat se cantareste, proportia fiind la 1 l lichid se pune 1 kg zahar;
Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cand se leaga ca pentru serbet;
Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita);
Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una langa alta);
Aceasta peltea de gutui se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.;
Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal, se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga. Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.
Ingrediente
1 kg gutui (sau cel mai bime cojile si miezul ramase dupa prepararea dulcetii de gutui)
1 kg zahar
1 l zeama in care au fiert gutuile
vanilie
Mod de preparare
Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules, apoi se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si samburii;
Se fierb intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pana cand se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama;
Dupa aceea, se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra. Lichidul rezultat se cantareste, proportia fiind la 1 l lichid se pune 1 kg zahar;
Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cand se leaga ca pentru serbet;
Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita);
Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una langa alta);
Aceasta peltea de gutui se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.;
Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal, se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga. Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE PIERSICI
Dulceata de piersici este una din cele mai savuroase dulceturi, alaturi de cea de caise. Dulceata de piersici este un mod istet de a lua cate ceva din bunatatile verii pentru iarna. Astfel ne vom delecta la caldura, cu putina dulceata de piersici si ne vom reaminti aromele si caldura verii.
Ingrediente
1 kg zahar
30-50 piersici dupa marime
2 linguri zeama de lamaie
1 baton vanilie
4 pahare apa
Mod de preparare
Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var cam 30 minute.
Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate simburii;
Se pune siropul, adica apa cu zaharul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul;
Se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert;
Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie;
Se incearca siropul pe o farfurie si cind siropul sta bob si apoi se lateste, este gata. Se ia spuma, se pune batonul de vanilie facut bucatele inauntru. Se toarna rece in borcane.
Dulceata de piersici este una din cele mai savuroase dulceturi, alaturi de cea de caise. Dulceata de piersici este un mod istet de a lua cate ceva din bunatatile verii pentru iarna. Astfel ne vom delecta la caldura, cu putina dulceata de piersici si ne vom reaminti aromele si caldura verii.
Ingrediente
1 kg zahar
30-50 piersici dupa marime
2 linguri zeama de lamaie
1 baton vanilie
4 pahare apa
Mod de preparare
Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var cam 30 minute.
Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate simburii;
Se pune siropul, adica apa cu zaharul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul;
Se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert;
Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie;
Se incearca siropul pe o farfurie si cind siropul sta bob si apoi se lateste, este gata. Se ia spuma, se pune batonul de vanilie facut bucatele inauntru. Se toarna rece in borcane.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
DULCEATA DE VISINE
Vara ne rasfata cu tot soiul de fructe, si pentru ca este bine sa pastrezi ceva din bucuriile verii si pentru iarna, va recomandam reteta de dulceata de visine. Dulceata de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, dar merita efortul pentru ca rezultatul este delicios. Preparand dulceata de visine vom avea un desert placut dar si visine pentru prepararea de prajituri, torturi, bauturi.....
Ingrediente
1,3 kg visine
1 kg zahar
zeama de la o lamiie (50 ml) sau 100 g glucoza
vanilie
Mod de preparare
Se spala fructele, se curata de codite si de samburi cu un cleste special sau cu o sarma inoxidabila, indoita ca un ac de par. Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele;
Dupa eliminarea samburilor va ramine cca 1 kg de fructe. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamiie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura;
Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa lase zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara. Fructele se fierb ca pentru orice dulceata, nu se mai adauga apa pentru ca vor lasa destul suc;
Cand fructele plutesc in tot siropul, pana in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
Vara ne rasfata cu tot soiul de fructe, si pentru ca este bine sa pastrezi ceva din bucuriile verii si pentru iarna, va recomandam reteta de dulceata de visine. Dulceata de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, dar merita efortul pentru ca rezultatul este delicios. Preparand dulceata de visine vom avea un desert placut dar si visine pentru prepararea de prajituri, torturi, bauturi.....
Ingrediente
1,3 kg visine
1 kg zahar
zeama de la o lamiie (50 ml) sau 100 g glucoza
vanilie
Mod de preparare
Se spala fructele, se curata de codite si de samburi cu un cleste special sau cu o sarma inoxidabila, indoita ca un ac de par. Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele;
Dupa eliminarea samburilor va ramine cca 1 kg de fructe. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamiie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura;
Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa lase zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara. Fructele se fierb ca pentru orice dulceata, nu se mai adauga apa pentru ca vor lasa destul suc;
Cand fructele plutesc in tot siropul, pana in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
narcy- Mamica cea mai tare
- Varsta : 41
Localizare : BRAILA
Job/Fun : andreea ingerasul mamii
Stare de spirit : FERICITA SI IUBITA
Nume poznas : mami-Narcisa
tati:Paul
puiul nostru:Andreea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 3802
Re: Compoturi,dulceturi
Compot de prune
Ingrediente:
Mod de preparare
Zaharul, apa si cuisoarele nemacinate se pun intr-o oala de 6-8 l. Cand siropul clocoteste, se adauga circa 1/4 din prunele spalate si curatate de codite, se amesteca cu lingura in sirop, ca sa se infierbante toate un minut, apoi fara sa clocoteasca, se scot cu strecuratoarea si se pun intr-o cratita. Cand siropul clocoteste din nou, se pun alte prune la fel, pana cand se termina toata cantitatea.
Prunele se asaza nepresate in borcane, lasind un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura acestora. Siropul se lasa sa se mai raceasca, apoi se toarna uniform peste prune, pana la acelasi nivel. Borcanele se leaga si se sterilizeaza.
Daca se lucreaza corect la legat si sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant.
Ingrediente:
- 5 kg prune
- 1 kg zahar
- 3 l apa
- 2 cuisoare
- 1 lingurita rasa de scotisoara
Mod de preparare
Zaharul, apa si cuisoarele nemacinate se pun intr-o oala de 6-8 l. Cand siropul clocoteste, se adauga circa 1/4 din prunele spalate si curatate de codite, se amesteca cu lingura in sirop, ca sa se infierbante toate un minut, apoi fara sa clocoteasca, se scot cu strecuratoarea si se pun intr-o cratita. Cand siropul clocoteste din nou, se pun alte prune la fel, pana cand se termina toata cantitatea.
Prunele se asaza nepresate in borcane, lasind un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura acestora. Siropul se lasa sa se mai raceasca, apoi se toarna uniform peste prune, pana la acelasi nivel. Borcanele se leaga si se sterilizeaza.
Daca se lucreaza corect la legat si sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Compoturi,dulceturi
Dulceata de prune cu stafide si nuci
Ingrediente
1 kg prune tari
500 gr zahar
1 baton scortisoara
1 portocala mica
1/2 lamaie
150 gr stafide
150 gr nuci
Preparare
Ingrediente
1 kg prune tari
500 gr zahar
1 baton scortisoara
1 portocala mica
1/2 lamaie
150 gr stafide
150 gr nuci
Preparare
- Portocala si lamaia le taiati felii foarte subtiri si le scoateti samburii, daca au.
Prunele le desfaceti in doua si scoateti samburii. - Intr-o oala cu fund mai gros sau teflonata puneti 50 ml apa, prunele, citricele, batonul de scortisoara si turnati zaharul deasupra. Amestecati usor. Puneti pe foc mic si supravegheati pana se topeste zaharul, amestecan din cand in cand. Prunele vor lasa suc si incet, incet prunele vor fi acoperite. Cand incepe sa fiarba compotul va face o spuma roz. Din momentul in care vedeti spuma roz, lasati compotul pe foc mic (cat sa bolboroseaca putin) 25 minute. Amestecati rar si usor sa nu zdrobiti fructele.
- Spalati 2 borcane de 800gr, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
- Dupa cele 25 min., adaugati stafidele si nucile in compot, amestecati si mai lasati pe foc 1 minut.
- Puneti compotul in borcanele sterilizate, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati asa 10 min. sa se faca vid.
- Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Compoturi,dulceturi
Marmelada de gutui
Ingrediente
2.2 kg gutui coapte
1 baton scortisoara (sau o pastaie vanilie)
1/2 lamaie
600 gr zahar (se va stabili cantitatea exacta in timpul prepararii)
Preparare
Ingrediente
2.2 kg gutui coapte
1 baton scortisoara (sau o pastaie vanilie)
1/2 lamaie
600 gr zahar (se va stabili cantitatea exacta in timpul prepararii)
Preparare
- Spalam gutuile bine si le curatam de coaja (folositi curatatorul de legume, merge foarte usor). Le taiem felii si le curatam de cotoare. In timp ce taiem gutuile, le puneti in apa, daca stau prea mult la aer se inegresc.
* nu aruncati cojile si cotoarele, puteti prepara peltea din ele - Cand ati curatat toate gutuile, le scurgeti de apa in care le-ati pastrat si le puneti intr-o oala larga cu fund gros (eu am folosit wok-ul de fonta, s-a comportat excelent!). Adaugati apa cat sa le acopere, adaugati scortisoara (sau vanilia) si coaja de lamaie taiata fasii cu aparatul de curata legume (fara partea alba care e amara). Lasai la fiert pana gutuile sunt moi si intra furculita in ele. (cam 30 minute).
- Aruncati batonul de scortioara si scurgeti gutuile.
* pastrati apa daca doriti sa faceti peltea! - Mixati gutuile fierte pana obtineti o pasta fina. Cantariti pasta obtinuta.
- Puneti pasta inapoi in oala si adaugati zahar si 3 linguri suc de lamaie. Eu am pus zahar cat jumatate din cantitatea de pasta. Deci am avut 1.2 kg pasta si am pus 600 gr zahar. In functie de cat de dulce doriti sa iasa marmelada puteti creste canitatea de zahar pana la cantitatea de pasta (in cazul meu ar fi fost 1.2 kg zahar.... inutil de mult dupa parerea mea).
- Amestecati cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul, apoi dati focul la mic si lasati la fiert 1 1/2 ore. Amestecati din cand in cand sa nu se arda la fund. In ultimele 15 minute am crescut un pic focul si am amestecat continuu ca sa grabesc "legarea" marmeladei. E gata cand marmelada e asa groasa ca de abia mai amestecati in ea si se aduna toata in jurul lingurii cand invartiti. Plus, capata o culoare portocalie-maronie, cam ca si caramelul.
- Ungeti o tava cu unt si asezati in strat uniform pasta. Pentru a o nivela folositi dosul unei linguri inmuiate tot timpul in apa rece. Dati la cuptor la 50C pentru 1 ora, sa se deshidrateze si mai bine.
* eu am pus-o in tava cu pereti detasabili de 26cm diametru pentru a obtine un strat subtire cam de un deget pe care sa-l pot decupa cu formele de patiserie; puteti folosi o tava patrata mai mica, sa obtineti un strat gros si sa-l taiati cuburi, ca cele de rahat; sau folositi un bol si cand e uscata, o rasturnati si obtineti o cupola draguta de marmelada... - Lasati sa se raceasca in tava si apoi rasturnati pe un platou (eu doar am scos peretii detasabili, a fost usor ). Daca doriti o puteti portiona acum. Am folosit formele de patiserie. Rezista mult timp la rece pastrata in hartie sau o cutie, intreaga sau portionata. Daca o portionati, asezati bucatile intr-o cutie si intre fiecare strat puneti hartie de copt sa nu se lipeasca intre ele.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Compoturi,dulceturi
Gem de capsuni
Ingrediente
4 kg capsuni
2 kg zahar
2 lamai
200 ml vin rose (sau alb)
200 gr zahar (pentru sirop)
Preparare
Ingrediente
4 kg capsuni
2 kg zahar
2 lamai
200 ml vin rose (sau alb)
200 gr zahar (pentru sirop)
Preparare
- Spalam bine capsunile in apa cu bicarbonat. Le curatm de codita si le taiem (daca sant prea mari). Le stropim cu vin si sucul de la lamai. Adaugam zaharul si le lasam sa stea linistite cca 4 ore.
- Le punem la fiert si avem grija sa curatam spuma.
- Coaja de lamaie o invelim in tifon si o punem la fiert cu capsunile, datorita continutului in pectina ajuta sa se lege gemul mai bine.
- Din cauza faptului ca au un continut mare de apa, capsunile cand fierb lasa o mare cantitate de sirop, il luam cu polonicul si il punem in alta oala avand grija sa-l filtram. Peste sirop mai adaugam cca 200 g zahar il fierbem pana vedem ca se ingroasa si il punem in sticle. Mie mi-au iesit cca 850 ml de sirop (e foarte bun peste gris cu lapte).
- Intre timp gemul fierbe si noi amestecam avand grija sa nu se prinda de oala, e indicat ca focul sa fie mic.
- Curatim borcane si o sticla (pt. sirop): trebuie spalate f. bine, orice rest de murdarie e un risc, gemul se strica si ne putem imbolnavi. Uscam borcanele in cuptorul intredeschis si pus pe minim.
- Cand gemul si-a schimbat culoarea si se leaga bine il punem in borcane, inchidem si punem intr-un vas mare acoperit cu paturi pana a doua zi, cand le coboram in beci. E mai bun dupa cateva saptamani cand gustul se implineste si aromele se amesteca.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Re: Compoturi,dulceturi
eu nu mai fac dulceta acuma cumpar
faceam si compot dar la cati bani dai pe fructe mai bine ei gata facut
faceam si compot dar la cati bani dai pe fructe mai bine ei gata facut
mary83- Mamica cu experienta
- Varsta : 40
Localizare : MANGALIA
Job/Fun : cu bianca zi de zi
Stare de spirit : fff buna
Despre noi : suntem ok
Nume poznas : mary si bianca-mihaela
Inscriere : 10/11/2008
Nr. mesaje : 330
Re: Compoturi,dulceturi
COMPOT DE CORCODUSE Categorie: Compoturi Specific: romanesc Timp preparare: rapid Nr. portii: 4 Status: consacrat |
Ingrediente
600 gr corcoduse
230 gr zahar
1 l apa
Sare de lamaie
Scortisoara
Mod de preparare
Se pune zaharul intr-o cratita smaltuita, se toarna apa clocotita deasupra si se fierbe timp de 5-7 minute;
In timp ce fierbe siropul, spalati fructele si scoateti samburii;
Se pun fructele in sirop, se adauga putina sare de lamaie si se fierb 2-3 minute;
Se bea rece.
alyna- Mamica cea mai tare
- Varsta : 43
Localizare : Almasu
Job/Fun : Invatatoare
Stare de spirit : vesela,foarte activa
Nume poznas : Alina si bebe Daria
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4915
Re: Compoturi,dulceturi
COMPOT DE MERE
Compotul din mere este foarte sanatos, mai ales ca nici un alt fruct nu este mai gustos decat marul romanesc. Compotul din mere are si efecte terapeutice, recomandat atat in diete cat si retetele naturiste.
Ingrediente
6-8 mere de marime medie
1,5 pahar de zahar
5 pahare de apa
1 gr sare de lamaie
Scortisoara dupa gust
2-3 cuisoare
Mod de preparare
Se spala merele si se inlatura partea de mijloc cu tot cu seminte;
Se pun in apa rece cu sare de lamaie;
Partea de mijloc si semintele se pun intr-o cratita, se toarna 5 pahare de apa si se lasa la fiert timp de 10- 12 min;
Se ia de pe foc, se strecoara si se adauga zaharul;
In siropul obtinut se pun merele taiate felii si se mai fierb cca 6-8 min la foc mic.
Categorie: Compoturi Specific: romanesc Timp preparare: mediu Nr. portii: 4 Status: consacrat |
Ingrediente
6-8 mere de marime medie
1,5 pahar de zahar
5 pahare de apa
1 gr sare de lamaie
Scortisoara dupa gust
2-3 cuisoare
Mod de preparare
Se spala merele si se inlatura partea de mijloc cu tot cu seminte;
Se pun in apa rece cu sare de lamaie;
Partea de mijloc si semintele se pun intr-o cratita, se toarna 5 pahare de apa si se lasa la fiert timp de 10- 12 min;
Se ia de pe foc, se strecoara si se adauga zaharul;
In siropul obtinut se pun merele taiate felii si se mai fierb cca 6-8 min la foc mic.
alyna- Mamica cea mai tare
- Varsta : 43
Localizare : Almasu
Job/Fun : Invatatoare
Stare de spirit : vesela,foarte activa
Nume poznas : Alina si bebe Daria
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4915
Re: Compoturi,dulceturi
Gem de prune cu miez de nuca
ingrediente:-5-6kg prune
-3kg zahar(depinde de cat de coapte sunt prunele,daca sunt coapte ajung si 2kg zahar)
-6 plicuete zahar vanilat Dr.Q.
-mieji de nuca(depinde cat de multi va plac;eu am pus jumatete de kg)
mod de preparare:Intr-o creatita se pune un rand de prune,un rand de zahar si se pune cratita pe foc.Eu de exemplu am dat prunele prin blender pt a fierbe mai repede si a nu ramane coaja aia de la prune.Se amesteca cat mai des pt a nu se lipi.Cand zaharul s-a topit,iar prunele s-au inmuiat se adauga miejii de nuca taiati mai marisor,eu i-am rupt cu mana nu i-am taiat cu cutitul.
Se fierbe gemul pana se omogenizeaza si prinde o culoare "caramel"
Timp de fierbere cam 5-6 ore.
dupa ce gemul a fost luat de pe foc se lasa putin sa se raceasca si se adauga zaharul vanilat.
sfaturi:-tari si lunguiete fierb mai repede
-se pune o tabla sub cratita pt a nu se lipi gemul
-gemul se pune cand e inca cald in borcane
ingrediente:-5-6kg prune
-3kg zahar(depinde de cat de coapte sunt prunele,daca sunt coapte ajung si 2kg zahar)
-6 plicuete zahar vanilat Dr.Q.
-mieji de nuca(depinde cat de multi va plac;eu am pus jumatete de kg)
mod de preparare:Intr-o creatita se pune un rand de prune,un rand de zahar si se pune cratita pe foc.Eu de exemplu am dat prunele prin blender pt a fierbe mai repede si a nu ramane coaja aia de la prune.Se amesteca cat mai des pt a nu se lipi.Cand zaharul s-a topit,iar prunele s-au inmuiat se adauga miejii de nuca taiati mai marisor,eu i-am rupt cu mana nu i-am taiat cu cutitul.
Se fierbe gemul pana se omogenizeaza si prinde o culoare "caramel"
Timp de fierbere cam 5-6 ore.
dupa ce gemul a fost luat de pe foc se lasa putin sa se raceasca si se adauga zaharul vanilat.
sfaturi:-tari si lunguiete fierb mai repede
-se pune o tabla sub cratita pt a nu se lipi gemul
-gemul se pune cand e inca cald in borcane
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Compoturi,dulceturi
sper sa va placa,
reteta e incercat de mine si a iesit f bun gemul
nu ca ma laud .
reteta e incercat de mine si a iesit f bun gemul
nu ca ma laud .
capbunvivi- Mamica cu greutate
- Varsta : 42
Localizare : Braila
Job/Fun : /plimbarile
Stare de spirit : buna
Nume poznas : mama:vivi;BB
Inscriere : 12/11/2008
Nr. mesaje : 2364
Re: Compoturi,dulceturi
Gem Asortat
Ingrediente
1 kg din fiecare fel de fructe: prune, mere,pere, piersici, struguri tamiioasa, 400g zahar pentru fiecare kg de fructe
Preparare
Se spala fructele, se scurg, se scot simburii, la prune, la piersici, iar perele si merele se curata de coaja, li se scot simburii si miezul tare. Strugurii se trec prin sita. Se amesteca cu zaharul si se lasa pina a doua zi cind se fierb si se leaga.
Ingrediente
1 kg din fiecare fel de fructe: prune, mere,pere, piersici, struguri tamiioasa, 400g zahar pentru fiecare kg de fructe
Preparare
Se spala fructele, se scurg, se scot simburii, la prune, la piersici, iar perele si merele se curata de coaja, li se scot simburii si miezul tare. Strugurii se trec prin sita. Se amesteca cu zaharul si se lasa pina a doua zi cind se fierb si se leaga.
Madyelena- Mamica cea mai tare
- Varsta : 42
Localizare : tulcea
Inscriere : 28/10/2008
Nr. mesaje : 4345
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iun 28, 2011 10:49 am Scris de tavibkk
» ce am gatit azi
Mar Iun 07, 2011 8:09 pm Scris de ShopKids
» Haine copii
Mar Iun 07, 2011 7:48 pm Scris de ShopKids
» Bijuterii UNICAT - realizate manual
Lun Mai 30, 2011 4:35 pm Scris de eOti
» Premiatii concursului
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» Alexia-Diana Basceanu
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» hainute copii de firma outlet si second hand
Lun Mai 09, 2011 5:56 am Scris de ianismagazin
» Album MARA
Mier Mai 04, 2011 7:34 pm Scris de teodoraion
» La Multi Ani Ana!!
Mar Apr 19, 2011 2:38 am Scris de alinagherman
» 3 lucruri care ne sperie
Mier Apr 06, 2011 10:37 pm Scris de sandy