Bine ati venit pe forumu nostru plin de culoare si voie buna.
Pentru a ne ajuta sa ne marim comunitatea va rugam sa va inregistrati !
O zi buna va doresc pe forum si succes la cat mai multe posturi.

Atentie, nu folositi Internet Explorer 6-7 [ nici 8 nu ar trebui, dar merge ] , folositi Mozilla pentru o buna vizualizare a forumului.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Bine ati venit pe forumu nostru plin de culoare si voie buna.
Pentru a ne ajuta sa ne marim comunitatea va rugam sa va inregistrati !
O zi buna va doresc pe forum si succes la cat mai multe posturi.

Atentie, nu folositi Internet Explorer 6-7 [ nici 8 nu ar trebui, dar merge ] , folositi Mozilla pentru o buna vizualizare a forumului.
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Conectare

Mi-am uitat parola

Admin on-line
Mihaela

Ana Maria

Cine este conectat?
În total sunt 3 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 3 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 141, Mar Feb 01, 2011 3:33 am
Ultimele subiecte
» IMBRACAMINTE COPII IMPORT THAILANDA HAINE ARAMIS
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Iun 28, 2011 10:49 am Scris de tavibkk

» ce am gatit azi
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Iun 07, 2011 8:09 pm Scris de ShopKids

» Haine copii
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Iun 07, 2011 7:48 pm Scris de ShopKids

» Bijuterii UNICAT - realizate manual
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeLun Mai 30, 2011 4:35 pm Scris de eOti

» Premiatii concursului
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy

» Alexia-Diana Basceanu
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy

» hainute copii de firma outlet si second hand
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeLun Mai 09, 2011 5:56 am Scris de ianismagazin

» Album MARA
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMier Mai 04, 2011 7:34 pm Scris de teodoraion

» La Multi Ani Ana!!
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMar Apr 19, 2011 2:38 am Scris de alinagherman

» 3 lucruri care ne sperie
Primul ajutor in cazul degeraturilor I_icon_minitimeMier Apr 06, 2011 10:37 pm Scris de sandy

Mai 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar

Stiri

Terapie on-line


New sponsor










handmade,sourire des couleurs,zambetul culorilor
Primul ajutor in cazul degeraturilor 2466r05


Sponsori


Primul ajutor in cazul degeraturilor

In jos

02022011

Mesaj 

Primul ajutor in cazul degeraturilor Empty Primul ajutor in cazul degeraturilor




Primul ajutor in cazul degeraturilor

Informatii generale


In perioada de iarna toata persoanele pot suferi din cauza degeraturilor, insa cei mai expusi sunt copii, care se joaca ora in sir in umezeala si frig, persoanele care lucreaza la temperaturi scazute, in frig (soldatii) dar si cei care practica sporturi de iarna (schiori, alpinisti). Acestea apar in urma unor factorii comasati, cum ar fi: umezeala, alimentatia deficitara, vant, imbracaminte si incaltaminte nepotrivite, oboseala si consumul excesiv de alcool.

"Degeraturile sunt leziuni care apar ca urmare a expunerilor prelungite la frig intens (in general sub -10C), ele fiind urmare a scaderii debitului sanguin, si deci a aportului de oxigen, in zona afectata, care de obicei este reprezentata de maini, picioare, fata", a declarat Dr. Monica Dragomir, medic de familie la Cabinetul Medical Dr. Dragomir. Leziunile cauzate de frig sunt accentuate de deshidratare si de lipsa de oxigen la nivelul celulelor.

Aceasta afectiune determina modificari ale tesuturilor, ele putand fi cauzatoare de moarte daca sunt asociate cu hipotermie sau cu suprainfectia ranilor.

"Ele pot interesa in mod egal ambele sexe, precum si toate categoriile de varsta, dar predominant apar la varstele extreme. Sunt in mod evident mai expuse persoanele care lucreaza in aer liber, precum si cele care practica sporturi de iarna".

"Exista si factori favorizanti care tin atat de starea de sanatate a persoanei expuse (boli cronice preexistente: arterite, infectii, tulburari nutritionale etc. dar si probleme psihice), de obiceiurile acesteia (alcoolism, fumat, imbracaminte si incaltaminte neadecvate, etc), cat si de conditiile atmosferice asociate (umiditatea crescuta, curentii de aer, etc.)", a adaugat Dr. Monica Dragomir, medic de familie.

Clasificarea degeraturilor

Dr. Monica Dragomir, medic de familie, precizeaza ca si in cazul arsurilor, exista 4 grade ale degeraturilor:


* gradul I: eritem (stare patologica manifestata prin aparitia petelor rosii pe piele), tulburari de sensibilitate, edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumularea de lichid seros in tesuturi);
* gradul II: eritem, vezicule cu continut clar;
* gradul III: vezicule cu continut sanguinolent;
* gradul IV: leziuni profunde care afecteaza vasele de sange, muschii, nervii, gangrena.



Semne si simptome


In cazul in care simti piscaturi si senzatii de amortire, iar temperatura este foarte scazuta este momentul sa actionezi: misca-ti degetele mainilor si ale picioarelor, loveste-ti picioarele, performeaza miscari asemanatoare aplauzelor pentru a reincepe sa simti zona afectata. Daca in urma efortului depus rezultatele sunt nule, aplica metode specifice de reincalzire a zonei inghetate cu apa calda.

Cand pielea sufera din cauza degeraturilor usoare aceasta are un aspect galben-gri, leziunea nu este dureroasa, iar durerea intensa apare in momentul reincalzirii partii respective. In cazul degeraturilor grave, de gradul III sau IV, leziunea se caracterizeaza prin placi groase, reci, de culoare rosie-violacee si foarte dureroase. In asemenea situatii trebuie consultat medicul cat mai repede cu putinta.

Primul ajutor

In primul rand trebuie sa verificam functiile vitale ale persoanei in cauza (puls, respiratie), dupa care bolnavul trebuie dus intr-un loc cald, insa departe de sursa de caldura. Astfel, temperatura cameri va creste treptat si nu va provoca socuri persoanei bolnave.

Urmatorul pas este sa ii schimbam hainele si incaltamintea cu unele calduroase si uscate, pentru a nu pierde caldura. Medicul de familie, Monica Dragomir, avertizeaza ca folosirea ingestiei de alcool pentru vasodilatatie locala este mai degraba contraindicata, deoarece accentueaza pierderile de caldura si poate afecta functiile vitale. Pacientul poate primi treptat bauturi calde, precum supe, ceiauri etc.

In cazul unei stari mai grave, persoana trebuie transportata de urgenta la spital.

Atentie!
In cazul degeraturilor grave nu trebuie sa se faca reincalzirea regiunii degerate la fata locului sau in timpul transportului, ci la unitatea spitaliceasca, deoarece un segment dezghetat si neprotejat suficient de un pansamnet steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului, decat unul inghetat.



Tratamentul

Tratamentul degeraturilor se face cu:


* unguente - glicerina, pe baza de venin de albine, spanz);
* tincturi - din buruiana de venin, angelica, administrate de 3 ori pe zi, cate 10 picaturi o data);
* decocturi - telina, morcov, radacina de ghimbir;
* comprese si bai cu infuzii - pin, sofranel, samburi de gutui, muguri de brad, cu suc de ceapa, varza, cataplasme cu varza cruda.


"Incalzirea zonelor degerate nu se face brusc, astfel, se recomanda incalzirea zonei degerate, fie cu ajutorul propriului corp (ex. plasarea mainilor la subrat sau intre pulpe), fie cu ajutorul mainilor insotitorilor sau folosind saci de dormit uscati. De asemenea, este indicata deplasarea spre adaposturi calde unde se pot schimba hainele ude si se pot folosi bai cu apa calda (care nu trebuie insa sa depaseasca 40-42°C)". precizeaza Dr. Monica Dragomir, medic de familie la Cabinetul Medical Dr. Dragomir.

Totodata, aceasta sustine ca nu se recomanda frecarea cu zapada deoarece poate agrava leziunile tegumentare. De asemenea, nu este indicata nici tinerea zonelor degerate in apropierea unei surse intense de caldura (de exemplu: focul, incalzitoare electrice, etc.).

"Tratamentul consta in stimularea circulatiei sanguine la nivel local, lucru care se poate obtine prin spalaturi sau aplicarea locala de cataplasme cu infuzie de galbenele sau schinel sau decoct de coaja de stejar etc. Se pot aplica creme cu extracte de galbenele sau catina sau chiar aplicatii locale cu frunze de varza zdrobite, morcov ras sau felii de cartof crud", sustine Dr. Dragomir, medic de familie.

Tot in scopul stimularii circulatiei locale se poate folosi unguent cu venin de albine - Apireven, iar in cazul ulceratiilor se pot face aplicatii zilnice cu miere favorizandu-se astfel vindecarea.



Complicatii

Evolutia leziunilor depinde de perioada de expunere la frig: initial apar senzatii de furnicatura si mancarime locala cu eritem al zonei respective, urmate de edem si durere.

"Pe masura ce afectarea este mai profunda durerea dispare si se produce cianozarea (invinetirea) zonei. Apoi apar vezicule, initial cu continut clar, apoi cu continut sanguinolent, iar apoi ulceratiile si gangrena", precizeaza medicul specialist.

"Complicatiile pe termen lung depind de gradul de afectare a zonei: ele merg de la o simpla sensibilizare a acesteia la frig insotita de senzatii de arsura, intepaturi etc. pana la gangrena, amputatii si chiar deces", a mai precizat Dr. Dragomir, medic de familie.



Tratamente naturiste


1. Se pot face bai alternante calde-reci, in care se pune cimbru si se fac frectii cu alifie cu vasc.
2. Bai, cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 gr. de flori de galbenele la 1 litru de apa.
3. Comprese cu 10 ml tinctura de galbenele la 100 ml apa fiarta si racita.
4. Bai locale cu decoct din 20-30 gr coaja de stejar la 1 litru de apa.
5. Comprese locale de infuzie din urmatoarele plante: flori de musetel, ngalbenele, menta, coaja de stejar, radacina de tataneasa, se fierbe 10 minute. La foc mic se prepara din 2 linguri de amestec de plante, la o cana de apa.


Sfaturi utile

1. Fumatul
Fumatul este interzis deoarece nicotina vasoconstrictia vaselor de sange.

2. Alcoolul
Alcoolul poate fi de ajutor in cazul degeraturilor, numai daca afectiunea nu coexista cu hipotermia.

Totodata, este bine de stiut ca persoanele care consuma cantitati excesive de alcool si care raman fara cunostinta sunt predispuse degeraturilor.

3. Imbracamintea
Pentru ca imbracamintea sa isi indeplineasca rolul de a impiedica pierderile de caldura ale corpului si patrunderea aerului rece, aceasta trebuie sa fie dintr-un material care izoleaza cat mai bine printr-un invelis de aer: lana, puf natural.

Regula dupa care trebuie sa ne imbracam este mai bine 2-3 pulovere mai subtiri decat unul prea gros, deoarece cele 2-3 pulovere maresc numarul straturilor izolatoare de aer.

De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de protejarea capului, care se face in functie de temperatura cu o caciulita de lana sau cagula de polartec.

4. Incaltaminte
In acest caz, sfatul este ca sosetele de rezerva sa nu lipseasca din bagaje, indiferent daca mergi cateva ore, o zi sau doua.


sursa: eva.ro
Mihaela
Mihaela
Mamica admin.
Mamica admin.

Varsta : 42
Localizare : braila
Job/Fun : mamica de Mara
Stare de spirit : fericita sii iubita
Despre noi : Primul ajutor in cazul degeraturilor 526438t4ocp540c1
Nume poznas : Mihaela/Mara
Inscriere : 22/10/2008
Nr. mesaje : 2274

http://www.copilasipoznasi.com

Sus In jos

Distribuie acest articol pe: reddit

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum