Conectare
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 141, Mar Feb 01, 2011 3:33 am
Ultimele subiecte
Stiri
Vreau sa fiu mamica -Alimentatia
Pagina 1 din 1
Vreau sa fiu mamica -Alimentatia
O alimentatie sanatoasa si echilibrata pe parcursul celor 9 luni de sarcina mareste sansa nasterii unui copil sanatos, reducand riscul aparitiei unor afectiuni cronice sau a unor boil precum obezitatea si diabetul zaharat. Datorita lipsei sau surplusului unor principii alimentare din dieta viitoarelor mame vor exista repercursiuni asupra dezvoltarii fatului.
Majoritatea femeilor cand sunt gravide pleaca de la idea ca trebuie sa manance pentru doi, dar aceasta conceptie este total gresita. Ele trebuie sa manance mai consistent si mai diversificat decat in mod normal. O viitoare mamica are nevoie de 300 calorii in plus pe zi si de o cantitate suplimentara de acid folic, calciu, fier si zinc.
Meniul orcarei femei gravide trebuie sa cuprinda legume, fructe, cereale, lactate si carne.
Pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor sexuale materne (uter, placenta, glande mamare etc.) este nevoie de un consum ridicat atat de energie cat si de substante nutritive. Diminuarea sensibilitatii gustative ce apare in timpul sarcinii este motivul principal al aparitiei frecventelor modificari ale gusturilor gravidelor, cel mai des manifestate prin preferinte pentru fructe, muraturi, mancaruri sarate, condimentate.
Unii autori au stabilit cresterile medii in greutate a gravidei cu evolutie normala a sarcinii in patru momente:
-650 g - in primele 10 saptamani;
-4 kg - la 20 de saptamani;
-8,5 kg - la 30 saptamani;
-12,5 kg - la 40 de saptamani.
Baza alimentatiei pe o zi a unei gravide trebuie sa contina:
- Cereale: 8 portii (o felie de paine din grau integral, o ceasca de cereale; o jumatate de cana de paste sau orez).
- Lactate: 3 portii (250-300 ml de lapte sau iaurt ori o 50 g de branza).
- Carne de porc, vita, pui sau peste, oua, alune sau seminte: 2-3 portii (100g de carne gatita ori fructe de mare).
- Legume: 4 sau mai multe portii (doua legaturi medii de morcovi, o ceasca de verdeturi macinate; o ceasca de brocoli sau conopida gatita).
- Fructe: 2-4 portii (un mar mic, portocala, para, banana sau o ceasca de stafide).
- Grasimi, uleiuri sau dulciuri: foarte putin.
Proteinele sunt utile in procesul de crestere, de formare de tesuturi si de reparatie. Femeile au un necesar zilnic de aproximativ 36 g de proteine. Femeile gravide au nevoie de un surplus de 6 g/zi, iar femeile care alapteaza, au nevoie de un surplus zilnic de 11 g de proteine. In timpul sarcinii se recomanda un aport zilnic de 1,5 g/kg corp de proteine (la o femeie de 70kg aceasta corespunde la 100g proteine/zi), din care aproximativ jumatate sa fie de origine animala: lapte, branza, iaurt, carne (pasare, vita sau peste) si ou.
Fibrele sunt prezente in cereale, fructe si legume. Acestea au un rol importante in accelerarea digestiei, in evitarea constipatiei si a hemoroizilor. Daca meniul zilnica include fructe, legume si fainoase din faina integrala, nu veti avea nevoie de surse suplimentare de fibre.
Calciul este extrem de important in timpul sarcinii, deoarece ajuta la formarea oaselor si a dintilor fatului. Pentru o buna absorbtie calciul trebuie sa fie in echilibru cu fosforul. In timpul sarcini excesul de calciu este forte periculos, deoarece poate declansa contractii uterine. Sursa cea mai buna de calciu o reprezinta produsele lactate, dar mai exista si alte surse cum sunt: fasolea verde, ouale, caisele deshidratate, migdalele, semintele de susan, legumele cu frunze inchise la culoare, pestele cu oase moi (sardine, somon).
Fierul este important pentru celulele rosii ale sangelui. Fierul este un constituient important al hemoglobinei care intra in compozitia eritrocitelor (celule sangvine) si care are rol in transportul oxigenului la tesuturi. In timpul sarcinii, in general nu este nevoie de suplimente de fier. Un deficit de fier pe parcursul sarcinii poate determina anemie la mama. Surse de fier sunt: ouale, sardinele, legumele radacinoase, cele cu frunze inchise la culoare, unele fructe, nucile.
Zincul este necesar pentru dezvoltarea oaselor, creierului si a sistemului nervos fetal. Sursele de zinc sunt: oua, nuci, cascaval, carne rosie, peste conservat.
Glucidele desi exista opinii care sustin ca ele ar trebui eliminate din alimentatia gravidelor, acestea pot fi luate din cerealele integrate, fructe, legume si orez.
Daca alimentatia femeilor gravide este o alimentatie echilibrata, acestea vor avea nevoie doar de cateva mici modificari ale dietei pentru a asigura nevoile nutritionale.
Majoritatea femeilor cand sunt gravide pleaca de la idea ca trebuie sa manance pentru doi, dar aceasta conceptie este total gresita. Ele trebuie sa manance mai consistent si mai diversificat decat in mod normal. O viitoare mamica are nevoie de 300 calorii in plus pe zi si de o cantitate suplimentara de acid folic, calciu, fier si zinc.
Meniul orcarei femei gravide trebuie sa cuprinda legume, fructe, cereale, lactate si carne.
Pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor sexuale materne (uter, placenta, glande mamare etc.) este nevoie de un consum ridicat atat de energie cat si de substante nutritive. Diminuarea sensibilitatii gustative ce apare in timpul sarcinii este motivul principal al aparitiei frecventelor modificari ale gusturilor gravidelor, cel mai des manifestate prin preferinte pentru fructe, muraturi, mancaruri sarate, condimentate.
Unii autori au stabilit cresterile medii in greutate a gravidei cu evolutie normala a sarcinii in patru momente:
-650 g - in primele 10 saptamani;
-4 kg - la 20 de saptamani;
-8,5 kg - la 30 saptamani;
-12,5 kg - la 40 de saptamani.
Baza alimentatiei pe o zi a unei gravide trebuie sa contina:
- Cereale: 8 portii (o felie de paine din grau integral, o ceasca de cereale; o jumatate de cana de paste sau orez).
- Lactate: 3 portii (250-300 ml de lapte sau iaurt ori o 50 g de branza).
- Carne de porc, vita, pui sau peste, oua, alune sau seminte: 2-3 portii (100g de carne gatita ori fructe de mare).
- Legume: 4 sau mai multe portii (doua legaturi medii de morcovi, o ceasca de verdeturi macinate; o ceasca de brocoli sau conopida gatita).
- Fructe: 2-4 portii (un mar mic, portocala, para, banana sau o ceasca de stafide).
- Grasimi, uleiuri sau dulciuri: foarte putin.
Proteinele sunt utile in procesul de crestere, de formare de tesuturi si de reparatie. Femeile au un necesar zilnic de aproximativ 36 g de proteine. Femeile gravide au nevoie de un surplus de 6 g/zi, iar femeile care alapteaza, au nevoie de un surplus zilnic de 11 g de proteine. In timpul sarcinii se recomanda un aport zilnic de 1,5 g/kg corp de proteine (la o femeie de 70kg aceasta corespunde la 100g proteine/zi), din care aproximativ jumatate sa fie de origine animala: lapte, branza, iaurt, carne (pasare, vita sau peste) si ou.
Fibrele sunt prezente in cereale, fructe si legume. Acestea au un rol importante in accelerarea digestiei, in evitarea constipatiei si a hemoroizilor. Daca meniul zilnica include fructe, legume si fainoase din faina integrala, nu veti avea nevoie de surse suplimentare de fibre.
Calciul este extrem de important in timpul sarcinii, deoarece ajuta la formarea oaselor si a dintilor fatului. Pentru o buna absorbtie calciul trebuie sa fie in echilibru cu fosforul. In timpul sarcini excesul de calciu este forte periculos, deoarece poate declansa contractii uterine. Sursa cea mai buna de calciu o reprezinta produsele lactate, dar mai exista si alte surse cum sunt: fasolea verde, ouale, caisele deshidratate, migdalele, semintele de susan, legumele cu frunze inchise la culoare, pestele cu oase moi (sardine, somon).
Fierul este important pentru celulele rosii ale sangelui. Fierul este un constituient important al hemoglobinei care intra in compozitia eritrocitelor (celule sangvine) si care are rol in transportul oxigenului la tesuturi. In timpul sarcinii, in general nu este nevoie de suplimente de fier. Un deficit de fier pe parcursul sarcinii poate determina anemie la mama. Surse de fier sunt: ouale, sardinele, legumele radacinoase, cele cu frunze inchise la culoare, unele fructe, nucile.
Zincul este necesar pentru dezvoltarea oaselor, creierului si a sistemului nervos fetal. Sursele de zinc sunt: oua, nuci, cascaval, carne rosie, peste conservat.
Glucidele desi exista opinii care sustin ca ele ar trebui eliminate din alimentatia gravidelor, acestea pot fi luate din cerealele integrate, fructe, legume si orez.
Daca alimentatia femeilor gravide este o alimentatie echilibrata, acestea vor avea nevoie doar de cateva mici modificari ale dietei pentru a asigura nevoile nutritionale.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iun 28, 2011 10:49 am Scris de tavibkk
» ce am gatit azi
Mar Iun 07, 2011 8:09 pm Scris de ShopKids
» Haine copii
Mar Iun 07, 2011 7:48 pm Scris de ShopKids
» Bijuterii UNICAT - realizate manual
Lun Mai 30, 2011 4:35 pm Scris de eOti
» Premiatii concursului
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» Alexia-Diana Basceanu
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» hainute copii de firma outlet si second hand
Lun Mai 09, 2011 5:56 am Scris de ianismagazin
» Album MARA
Mier Mai 04, 2011 7:34 pm Scris de teodoraion
» La Multi Ani Ana!!
Mar Apr 19, 2011 2:38 am Scris de alinagherman
» 3 lucruri care ne sperie
Mier Apr 06, 2011 10:37 pm Scris de sandy