Conectare
Subiecte similare
Cine este conectat?
În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 141, Mar Feb 01, 2011 3:33 am
Ultimele subiecte
Stiri
Aditivii alimentari
Pagina 1 din 1
Aditivii alimentari
Aditivii alimentari sunt substante adaugate in mod intentionat in produsele alimentare in scop tehnologic pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, tratament, ambalare. Nu sunt consumati ca alimente in sine ci sunt utilizati pentru imbunatatirea insusirilor organoleptice (gust, miros) a produselor alimentare, in scop de conservare, sau pentru prelungirea termenului de valabilitate, permitand totodata utilizarea unor tehnologii de prelucrare avansate. Ei nu au si nu cresc valoarea nutritiva a produsului final.
Ce cred romanii despre E-uri?
In urma unor sondaje recente de piata s-a confirmat faptul ca romanii nu constientizeaza si nu se considera afectati decat in parte de pericolul pe care il reprezinta E-urile pentru sanatatea lor. 37% dintre cei intervievati considera ca sunt intr-o mica masura daunatoare, 34% au raspuns ca toate E-urile sunt periculoase pentru sanatate iar 29% nu au avut o parere. Aceasta cercetare de piata ridica o problema ingrijoratoare, aceea ca majoritatea romanilor nu acorda o atentie deosebita alimentatiei si continua sa consume alimente nesigure ce contin diferiti aditivi alimentari.
Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate la consum, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulceturile. Consumul indelungat de produse aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Margarina
Margarina a aparut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs cu consistenta si culoare asemanatoare untului, dar cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat "margarina". Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa incurce o multime de procese naturale:
• sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer.
• iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator;
• favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei;
• solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.
E-urile au fost clasificate pe baza riscului de a provoca afectiuni al organismului in urma consumului de produse in care acestea au fost folosite:
1. E-uri suspecte, care inca se mai testeaza pe animale pentru a evalua riscul utilizarii lor si a gradului de nocivitate;
2. E-uri periculoase, precum E124 – colorant alimentar roz care produce tumori ale tiroidei;
3. E-uri toxice, care pot duce la afectiuni grave, netratabile: E220, E221, E222, E224 – produc boli intestinale;
4. E-uri cancerigene: E123, E131, E142, E211, E 213, E214, E215, E217, etc
5. E-uri “bune”, nepericuloase:
• E306 este vitamina E naturala, antioxidant puternic prezent si in peste, ficat, oua, soia;
• E300 este vitamina C sau ascidul ascorbic;
• E140 – clorofila, colorant natural;
• E322 – lecitina
• E440 – pectina, gelifiant natural;
• E407 – caragenon natural, emulsifiant extras dintr-o alga marina
Se apreciaza ca E-urile ocupa locul trei in clasamentul factorilor ce cauzeaza moartea la nivel mondial, dupa consumul de droguri si accidente de masina. Spre deosebire de Romania, unele din statele membre ale Uniunii Europene si SUA au interzis utilizarea aditivilor nocivi in produsele alimentare. Iata cateva E-uri, care inca se mai folosesc in tara noastra, desi au fost interzise in alte state :
• E555, il gasim in sare, lapte praf, faina si se crede ca provoaca Alzheimer;
• E210 (acid benzoic) – bauturi alcoolice, branzeturi, dulciuri – cancer;
• E211 (benzoat de natriu) – bauturi, lapte, medicamente – urticarie, astm, cancer;
• E132 (indigotina) – biscuiti, inghetata – hipertensiune, urticarie, alergii;
• E123 (azorubina) – prajituri, jeleuri – astm, eczeme, hiperaciditate;
• E952 (ciclamat) – ulei, margarina – cancer
Situatia este ingrijoratoare pentru ca produse aditivate au prioritate pentru cumparator deoarece acestea sunt in general mai ieftine fata de produsele naturale. In plus, utilizarea aditivilor confera acestor produse aspect placut, texturi atragatoare, arome deosebite, bineinteles sintetice, si termene de valabilitate prelungite cu care isi atrag buna parte din segmentul de piata. Pentru a avea o dieta sanatoasa este bine sa renuntati la consumul unor astfel de alimente aditivate, sa evitati fastfood-urile si sa reduceti consumul de bauturi racoritoare. Desi produsele ecologice sunt putin disponibile si mai scumpe, astfel incat nu toata lumea si le permite, este important sa cunoasteti riscurile folosirii produselor cu E-uri si sa incercati sa le scoateti din alimentatie. Asa ca data viitoare cand mergeti la cumparaturi cititi cu atentie eticheta produsului si faceti alegerea corecta pentru sanatatea dumneavostra.
Ce cred romanii despre E-uri?
In urma unor sondaje recente de piata s-a confirmat faptul ca romanii nu constientizeaza si nu se considera afectati decat in parte de pericolul pe care il reprezinta E-urile pentru sanatatea lor. 37% dintre cei intervievati considera ca sunt intr-o mica masura daunatoare, 34% au raspuns ca toate E-urile sunt periculoase pentru sanatate iar 29% nu au avut o parere. Aceasta cercetare de piata ridica o problema ingrijoratoare, aceea ca majoritatea romanilor nu acorda o atentie deosebita alimentatiei si continua sa consume alimente nesigure ce contin diferiti aditivi alimentari.
Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate la consum, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulceturile. Consumul indelungat de produse aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Margarina
Margarina a aparut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs cu consistenta si culoare asemanatoare untului, dar cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat "margarina". Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa incurce o multime de procese naturale:
• sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer.
• iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator;
• favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei;
• solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.
E-urile au fost clasificate pe baza riscului de a provoca afectiuni al organismului in urma consumului de produse in care acestea au fost folosite:
1. E-uri suspecte, care inca se mai testeaza pe animale pentru a evalua riscul utilizarii lor si a gradului de nocivitate;
2. E-uri periculoase, precum E124 – colorant alimentar roz care produce tumori ale tiroidei;
3. E-uri toxice, care pot duce la afectiuni grave, netratabile: E220, E221, E222, E224 – produc boli intestinale;
4. E-uri cancerigene: E123, E131, E142, E211, E 213, E214, E215, E217, etc
5. E-uri “bune”, nepericuloase:
• E306 este vitamina E naturala, antioxidant puternic prezent si in peste, ficat, oua, soia;
• E300 este vitamina C sau ascidul ascorbic;
• E140 – clorofila, colorant natural;
• E322 – lecitina
• E440 – pectina, gelifiant natural;
• E407 – caragenon natural, emulsifiant extras dintr-o alga marina
Se apreciaza ca E-urile ocupa locul trei in clasamentul factorilor ce cauzeaza moartea la nivel mondial, dupa consumul de droguri si accidente de masina. Spre deosebire de Romania, unele din statele membre ale Uniunii Europene si SUA au interzis utilizarea aditivilor nocivi in produsele alimentare. Iata cateva E-uri, care inca se mai folosesc in tara noastra, desi au fost interzise in alte state :
• E555, il gasim in sare, lapte praf, faina si se crede ca provoaca Alzheimer;
• E210 (acid benzoic) – bauturi alcoolice, branzeturi, dulciuri – cancer;
• E211 (benzoat de natriu) – bauturi, lapte, medicamente – urticarie, astm, cancer;
• E132 (indigotina) – biscuiti, inghetata – hipertensiune, urticarie, alergii;
• E123 (azorubina) – prajituri, jeleuri – astm, eczeme, hiperaciditate;
• E952 (ciclamat) – ulei, margarina – cancer
Situatia este ingrijoratoare pentru ca produse aditivate au prioritate pentru cumparator deoarece acestea sunt in general mai ieftine fata de produsele naturale. In plus, utilizarea aditivilor confera acestor produse aspect placut, texturi atragatoare, arome deosebite, bineinteles sintetice, si termene de valabilitate prelungite cu care isi atrag buna parte din segmentul de piata. Pentru a avea o dieta sanatoasa este bine sa renuntati la consumul unor astfel de alimente aditivate, sa evitati fastfood-urile si sa reduceti consumul de bauturi racoritoare. Desi produsele ecologice sunt putin disponibile si mai scumpe, astfel incat nu toata lumea si le permite, este important sa cunoasteti riscurile folosirii produselor cu E-uri si sa incercati sa le scoateti din alimentatie. Asa ca data viitoare cand mergeti la cumparaturi cititi cu atentie eticheta produsului si faceti alegerea corecta pentru sanatatea dumneavostra.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iun 28, 2011 10:49 am Scris de tavibkk
» ce am gatit azi
Mar Iun 07, 2011 8:09 pm Scris de ShopKids
» Haine copii
Mar Iun 07, 2011 7:48 pm Scris de ShopKids
» Bijuterii UNICAT - realizate manual
Lun Mai 30, 2011 4:35 pm Scris de eOti
» Premiatii concursului
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» Alexia-Diana Basceanu
Mar Mai 10, 2011 2:26 pm Scris de sandy
» hainute copii de firma outlet si second hand
Lun Mai 09, 2011 5:56 am Scris de ianismagazin
» Album MARA
Mier Mai 04, 2011 7:34 pm Scris de teodoraion
» La Multi Ani Ana!!
Mar Apr 19, 2011 2:38 am Scris de alinagherman
» 3 lucruri care ne sperie
Mier Apr 06, 2011 10:37 pm Scris de sandy